Navigacija

R2MIUPMS - Mašine i uređaji u pripremi mineralnih sirovina II

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Rudarsko i geološko inženjerstvo
Naziv Mašine i uređaji u pripremi mineralnih sirovina II
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R2MIUPMS izborni 1 3P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje sa mašinama i uređajima koji se koriste u različitim procesima pripreme mineralnih sirovina (drobljenju, prosejavanju, mlevenju, klasiranju, gravitacijskoj, magnetskoj, flotacijskoj i specijalnim metodama koncentracije), kao nadgradnja predmeta na akademskim studijama prvog ciklusa gde se iste mašine i uređaji izučavaju. Pored upoznavanja sa konstruktivnim karakteristika i principima rada mašina i uređaja, studenti će se upoznati i sa načinom izbora i proračuna tih uređaja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Osposobljenost za samostalan proračun i izbor mašina i uređaja u različitim industrijskim procesima pripreme mineralnih sirovina; sposobnost za samostalno uključivanje u rad industrijskih postrojenja za pripremu mineralnih sirovina, naučno-istraživački rad ili nastavak studija.
Sadržaj predmeta
Mesto i uloga mašina i uređaja u pripremi mineralnih sirovina. Opšte o procesima pripreme mineralnih sirovina. Osnovne karakteristike i način rada osnovnih i pomoćnih mašina i uređaja u pripremi mineralnih sirovina. Mašine i uređaji koji se koriste za usitnjavanje rude. Drobljenje. Drobilice, klasifikacija, konstruktivne karakteristike, princip rada. Pokazatelji procesa drobljenja. Mlevenje. Mlinovi, klasifikacija, konstruktivne karakteristike, princip rada; meljuća tela. Pokazatelji procesa mlevenja. Energetska efikasnost procesa usitnjavanja. Mašine i uređaji za klasiranje u fluidu voda i vazduh. Mašine i uređaji u osnovnim procesima pripreme mineralnih sirovina - osnovni pojmovi. Mašine i uređaji u procesima gravitacijske, magnetske i flotacijske koncentracije. Mašine i uređaji u specijanim metodama koncentracije. Mašine i uređaji za odvodnjavanje proizvoda koncentracije. Uređaji za zgušnjavanje. Uređaji za filtriranje. Uređaji za termičko sušenje. Drugi pomoćni uređaji: hranilice, pumpe, razdjeljivači pulpe, uzimači uzoraka, dodavači reagenasa i uređaji za automatsku regulaciju i kontrolu procesa i otprašivanje.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, seminarski rad, konsultacije
Literatura
  1. 1. S. Deušić, P. Lazić, Mašine i uređaji u pripremi mineralnih sirovina, Rudarsko-geološki fakultet, Beograd, 2013. 2. Čalić N., Priprema mineralnih sirovina, Rudarski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Prijedor, 2012.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Usmeni ispit