Navigacija

R1VUR - Ventilacija u rudarstvu

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Rudarstvo
Naziv Ventilacija u rudarstvu
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R1VUR obavezan 6 2P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Uvod u rudarstvo, Termodinamika Položen ispit
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj predmeta je upoznavanje studenta sa teoretskim osnovama i principima sistema ventilacije u rudnicima sa podzemnom i površinskom eksploatacijom kao i sa objektima i opremom za ventilaciju rudnika.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Sticanje praktičnih i teorijskih znanja - obučenost za planiranje, dimenzionisanje i projektovanje sistema ventilacije rudnika sa podzemnom i površinskom eksploatacijom. Sveobuhvatno sagledavanje tehnološkog procesa ventilacije rudnika uključujući i poznavanje optimalnog izbora opreme i uređaja u sastavu ventilacioniog sistema u rudniku.
Sadržaj predmeta
Osnove ventilacije rudnika. Atmosferski i rudnički vazduh. Otrovni, eksplozivni i zagušljivi gasovi. Radioaktivni zagađivači. Prašina u vazduhu. Klimatske prilike u rudnicima i uticajni faktori. Prirodno provjetravanje rudnika. Nastajanje i uticajni faktori. Mehaničko provjetravanje u rudnicima. Zajednički rad ventilatora: serijski, paralelni, kombinovani. Rad u uslovima požara. Dejstvo prirodne depresije na rad ventilatora. Separatno provjetravanje u rudnicima. Proračuni kompresionog i depresionog načina provjetravanja. Kretanje vazduha kroz rudarske prostorije. Uspostavljanje strujanja vazduha. Osnovni zakoni rudničke aerodinamike. Aerodinamički otpori. Ekvivalentni otvor rudnika. Rudničke ventilacione mreže. Sistemi razvođenja i regulacija vazduha u ventilacionim mrežama. Gubici vazduha u rudničkim ventilacionim mrežama. Ventilacija rudnika u uslovima požara. Lokalna požarna depresija. Temperatura požarnih gasova. Uticaj požarne depresije na stabilnost u ventilacionoj mreži. Problematika ventilacije rudnika uglja. Problematika provjetravanja rudnika metaličnih i nemetaličnih mineralnih sirovina. Problematika provjetravanja dubokih rudnika. Provjetravanje plitkih rudnika i rudnika sa velikim nadmorskim visinama. Provjetravanje dubokih površinskih kopova. Mehaničko provjetravanje dubokih površinskih kopova. Ispitivanje uslova radne okoline. Projektovanje ventilacije rudnika. Sistemi i načini ventilacije. Količine vazduha i depresija Grafički prikazi. Izrada projekta ventilacije.
Metode izvođenja nastave
Izvođenje nastave se odvija kroz teorijska predavanja, računske vježbe, izradu seminraskog rada i testove. Takođe za studente su predviđene kao dodatni vid učenja i konsultacije sa nastavnikom i asistentom.
Literatura
  1. M. Ivković, Provjetravanje rudnika-skripta, Prijedor, 2006.
  2. V. Jovičić, Ventilacija rudnika, RGF-Beograd, 1989.
  3. M.Miljković, M. Ignjatović, D. Bogdanović, T. Vukobratović, Sigurnost i ventilacija rudnika, RTB-Bor, 2009.
  4. T. Vukobratović, Ventilacija rudnika-odabrana poglavlja, RTB-Bor, 1998.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Seminarski rad, test I i II, završni ispit
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože testove i završni ispit.