Navigacija

07O3O - Održavanje

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Industrijsko inženjerstvo i menadžment
Naziv Održavanje
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
07O3O obavezan 6 3P + 2V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Sagledavanje pozicije i troškova održavanja u okviru životnog ciklusa tehničkih sistema. Upoznavanje sa faktorima koji utiču na projektovanje organizacije održavanja. Praktično određivanje i analiza pouzdanosti tehničkih sistema. Upoznavanje sa standardnim otkazima, metodama praćenja stanja i mjernom opremom. Ovladavanje metodama za određivanje strategija zamjena i opravki, troškova održavanja i optimizacije zaliha. Upoznavanje sa mogućnostima optimizacije sistema održavanja i primjene informacionih sistema. Predviđanje pravaca daljeg razvoja održavanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Savladavanjem studijskog programa ovladava se neophodnim znanjima i vještinama, optimizacionim procedurama, upoznavanje sa mjernom opremom, postavkama informacionih sistema za primjenu u organizaciji sistema održavanja složenih tehničkih sistema (analize, sinteze, predviđanja rješenja i prognoze posljedica, ovladavanje metodama, postupcima i procesima istraživanja, razvoj kritičkog i samokritičkog mišljenja i pristupa, primjena i upotreba znanja u praksi, profesionalna etika).
    Sadržaj predmeta
    Značaj, organizacioni faktori i struktura sistema održavanja. Pouzdanost tehničkih sistema – pouzdanost elementa do prvog otkaza. Empirijsko određivanje pouzdanosti elemenata i pouzdanost složenih sistema. Proces obnavljanja i strategije zamjena i opravki. Modeli zamjene. Kategorizacija radova i planiranje radova na održavanju. Standardni kvarovi i metode praćenja stanja mašina. Metodologija za traženje slabih mjesta. Troškovi održavanja. Rezervni djelovi. Optimizacija zaliha. Upravljanje zalihama – deterministički i stohastički modeli. Određivanje pokazatelja rada sistema održavanja. Zatvoreni sistem opsluživanja. Bezbjednost i zdravlje na radu. Pregledi i ispitivanja opreme za rad. Ispitivanje uslova radne okoline. Sigurnost tehničkih sistema kao sastavni dio problema pouzdanosti, procjena kritičnosti dijelova tehničkih sistema, zaštita na radu u održavanju. Budućnost razvoja održvanja.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja u pisanom i elektronskom obliku, auditorna vježbanja u pisanom i elektronskom obliku, primjeri računskih zadataka, kompjuterska podrška. Samostalna izrada i prezentacija seminarskog rada. U okviru nastave student će se upoznati sa više konkretnih tehničkih sistema, obilaskom istih na terenu.
    Literatura
    1. Papić Lj., Milovanović Z.: Održavanje i pouzdanost tehničkih sistema Systems Maintainability and Reliability, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 3, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2007.
    2. Milovanović Z., Branković D.: Održavanje industrijskih sistema Maintainability of Industrial Systems, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 11, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2021., 434 str.
    3. Bulatović M.: Održavanje i efektivnost tehničkih sistema, Mašinski fakultet, Podgorica, 2008.
    4. Vujanović, N.: Teorija pouzdanosti tehničkih sistema (drugo dopunjeno izdanje), Vojnoizdavački i novinski centar, Beograd, 1990.
    5. Hillier, F. S., Lieberman, G. J.: Introduction to Operations Research (seventh edition), McGraw-Hill, New York, 2000.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Provjera znanja se realizuje sa dva testa iz teorijskih oblasti nastave, pregleda i ocjene seminarskog zadatka i izvještaja o posjeti industrijskom postrojenju.