Navigacija

M11010 - Upravljanje operacijama i procesima u preradi mesa

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Prehrambeno inženjerstvo
Naziv Upravljanje operacijama i procesima u preradi mesa
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
M11010 obavezan 1 3P + 0V 7.5
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    -
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Da se studentima pruže dopunska znanja o hemijskoj, odnosno biološkoj prirodi osnovnih sirovina i dodataka proizvodima od mesa, o njihovim svojstvima i djelovanju, te da se daju dopunska teorijska znanja o najčešće primjenjivanim operacijama u toku prerade mesa sa detaljima neophodnim za razumijevanje suštine operacije ili procesa.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Studenti master studija treba da budu osposobljeni za uvođenje inovacija, usavršavanje i osavremenjivanje pojedinih operacija i procesa u oblasti tehnologije prerade mesa, kao i za rad u naučno-istraživačkim ili u razvojno-istraživačkim institucijama koje se bave problematikom prerade mesa.
    Sadržaj predmeta
    Makromolekularni aditivi i hidrokoloidi u preradi mesa. Struktura i hemijska priroda bjelančevinastih preparata i skroba. Sposobnost vezivanja vode. Starter kulture. Principi proizvodnje starter kultura smrzavanjem i sušenjem. Upravljanje operacijama i procesima u preradi mesa. Uticaj brzine smrzavanja na tok kristalizacije i tehnološka svojstva mesa. Optimalna brzina, vrijeme i temperatura smrzavanja. Salamurenje. Hemijska svojstva, funkcionalna i toksična svojstva nitrita i nitrata, askorbinske kiseline i askorbata, natrijum hlorida, fosfata i šećera. Teorija o formiranju boje salamurenog mesa. Teorija osnove difuzije ingredijencija salamure u meso. Promjena teksture mesa pod djelovanjem toplote. Djelovanje toplote na mikroorganizme (F vrijednost). Dimljenje. Hemijske osnove obrazovanja dima i najvažniji sastojci dima. Obrazovanje ukusa i mirisa. Principi izrade mesnih emulzija. Kinetika spoljašnje i unutrašnje difuzije vlage. Konzervisanje sušenjem i fizičkohemijske i biohemijske promjene koje nastaju pri izradi fermentovanih sušenih proizvoda. Druge metode konzervisanja.
    Metode izvođenja nastave
    Interaktivna predavanja, konsultacije u grupama ili pojedinačno, seminarski rad.
    Literatura
    1. 1. Nollet L.M.L., Toldra F., 2006, Advanced Technologies for Meat Processing, Taylor&Francis Group, LLC, New York, USA
    2. 2. Toldra F., 2007, Fermented Meat and Poultry, Blackwell Publishing, Iowa, USA,
    3. 3. Cassens R.G., 1994, Meat preservation: Preventing losses and assuring safety, Food&Nutrtio presss, INC, Trumbull, USA
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Testovi provjere znanja (2), seminarski rad i završni usmeni ispit.