Navigacija

M01001 - Metodologija NIR-a

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Grafičko inženjerstvo,Prehrambeno inženjerstvo,Tekstilno inženjerstvo,Hemijsko inženjerstvo
Naziv Metodologija NIR-a
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
M01001 obavezan 1, 3 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
/ /
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznazi studente sa organizacijom naučno-istraživačkog rada, specifičnosti rada na osnovnim, primijenjenim i razvojnim istraživanjima, kao i metodama istraživanja. Obrada rezultata kao i priprema rukopisa naučnog i stručnog rada za štampanje, stil i sadržaj rukopisa predstavljaju nedjeljivu cjelinu ovog predmeta.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Ovladavanje metodama istraživanja i tehnikama obrade rezultata kao i pravilima i standardima za pripremu radova za štampanje.
Sadržaj predmeta
Pojam nauke. Motivacija i opredjeljenje za nauku. Etika naučno-istraživačkog rada. Osnovna, primijenjena i razvojna istraživanja. Postavljanje naučnog problema. Prihvatanje zadatka od naručioca. Formulisanje problema u osnovnim istraživanjima. Postavljanje radnh hipoteze. Istraživanje prethodnog znanja. Izvori informacija: knjige, časopisi, monografije, sekundarne i tercijarne publikacije, internet. Metode pretraživanja. Baze podataka i njihovo korištenje. Kompjutersko pretraživanje, elektronska pošta. Sistematizovanje informacija.Modifikovanje radne hipoteze u skladu sa nađenim informacijama. Planiranje istraživanja. Izbor metoda istraživanja. Opremanje laboratorija za planirani rad. Provjera metoda. Mjerenje na poznatom sistemu. Kompjuterizovanje eksperimenta. Samostalni i timski rad. Obrada rezultata. Statistička obrada mjerenja. Grafički prikazi i izbor optimalnog načinailustrovanja. Uočavanje trndova i postavljanje kvalitativnog modela. Matematičko modelovanje. Prezentovanje rezultata istraživanja. Magistarske i doktorske teze. Priprema rukopisa naučnog rada za publikovanje. Grupisanje rezultata. Izbor dijagrama i slika. Stil i sadržaj rukopisa. Prezentovanje rezultata na naučnim skupovima. Specifičnost rada na primijenjenim i razvojnim istraživanjima. Vrednovanje istraživanja. Indeks naučnih citata. Recenzije radova drugih istraživača. Seminarski rad.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, konsultacije, kolokvijumi (provjere znanja), seminarski rad, završni usmeni ispit
Literatura
  1. Popović Z., Kako napisati i objaviti naučno djelo, 2004. Akademska misao, Beograd, Institut za fiziku, Zemu
  2. Milosavljević N., 1989. Osnovi naučno-istraživačkog rada, Naučna knjiga, Beograd.
  3. Borojević S., 1988. Metodologija eksperimentalnog naučnog rada, Prosvjeta, Novi Sad.
  4. Zelenika R. 1988. Metodolifija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog rada, Taurnum, Beograd.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Seminarski rad u kojem student samostalno obrađuje odabranu temu, pismene provjere i završni ispit.