B14804 - Tehnologija prerade mesa živine
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Biotehnološko prehrambeni | |||
| Naziv | Tehnologija prerade mesa živine | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14804 | obavezan | 8 | 2P + 1V | 4.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa hemijskim, fizičkim i tehnološkim karakteristikama mesa živine, tehnološkim operacijama u procesu prerade mesa živine, kao i elementima upravljanja faktorima koji utiču na kvalitet proizvoda od mesa živine. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih da savlada osnove savremene nauke i tehnologije mesa radi uvođenja inovacija, usavršavanja i osavremenjivanja pojedinih operacija i procesa u industriji proizvodnje mesa peradi. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Vrste i uzgoj peradi, hemijski satav živine. Faktori koji utiču na kvalitet mesa živine. Tehnologija klanja i obrade trupova. Centralne faze u procesu proizvodnje mesa živine. Hlađenje mesa. Nutritivna vrijednost i klasiranje mesa živine. Pakovanje i konzervisanje mesa. Prerada mesa peradi. Tehnološki postupci tokom izrade proizvoda. Mehanička separacija mesa peradi. Proizvodi od mesa peradi. Konzerve. Omotači za kobasice. Praktične vježbe – seminarski rad: izrada dokumentacije tehnološkog postupka klanja i izrade različitih proizvoda od mesa živine, osiguranje kvaliteta u svim fazama proizvodnje i HACCP u industriji prerade mesa. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, seminarski rad, pogonske vježbe, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere znanja, završni usmeni ispit. | ||||
