Navigacija

M21038 - Bioremedijacija otpadnih materijala

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Hemijsko inženjerstvo
Naziv Bioremedijacija otpadnih materijala
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
M21038 obavezan 1 3P + V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Nema Nema
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Sticanje naučnih i akademskih vještina iz oblasti teorijske i praktične primjene metaboličkih potencijala mikroorganizama, biljaka i životinja u svrhu obrade otpadnih materijala (in situ i ex situ), u skladu sa savremenim pravcima razvoja nauke i struke u ovoj oblasti.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Detaljno poznavanje teorije i tehnike stvaranja optimalnih uslova za rast i umnožavanje pogodnih mikroorganizama, kao i za neometan životni ciklus biljaka i životinja, a u svrhu obrade otpadnih materijala, samostalno organizovanje odabranog procesa, kao i poznavanje najnovijih naučnih i stručnih dostignuća u ovoj oblasti.
    Sadržaj predmeta
    Teorijska nastava Analiza karakteristika otpadnih materijala i lokaliteta; proučavanje fiziologije mikroorganizama, biljaka i životinja od kojih zavise tok i trajanje procesa bioremedijacije; detaljno razmatranje i korišćenje in situ i ex situ tehnika bioremedijacije; detaljna analiza ekonomičnosti postupaka proizvodnje. Praktična nastava Izbor tehnike bioremedijacije i definisanje njenih ciljeva i ishoda u skladu sa prepoznatim ekološkim problemom; korištenje naučne i stručne literature; analiza i diskusija najnovijih saznanja u ovoj oblasti; izrada i prezentacija seminarskog rada.
    Metode izvođenja nastave
    Interaktivna predavanja i konsultacije u grupi ili samostalno zavisno od broja studenata; rad na računaru, korišćenje elektronskih baza podataka sa interneta, izrada i prezentacija seminarskog rada
    Literatura
    1. S. Das (ed.): Microbial Biodegradation and Bioremediation, Elsevier Inc., 2014.
    2. J.B. Velázquez-Fernández, S. Muñiz-Hernández (eds.): Bioremediation – Procesess, Challenges and Future Prospects, Nova Science Publishers Inc., New York, New York, USA, 2014.
    3. M.H. Fulekar (ed.): Environmental Biotechnology, Science Publishers, Enfield, USA, 2010.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pohađanje nastave: - Seminar 50 Završni ispit 50 Vježbe (lab. ili računske): - Testovi provjere znanja (2) Ukupno 100 bod.
    Posebna naznaka
    Nema