Navigacija

OA19SP5 - Studio projekat 5 - Urbane cjeline

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Studio projekat 5 - Urbane cjeline
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA19SP5 obavezan 5 4P + 5V 10.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Za polaganje završnog ispita: Pozitivno ocijenjene definisane predispitne obaveze. Uslovljenost drugim predmetima: Studio projekat 4 – Ansambl, Urbanistička tehnika i kompozicija. Za slušanje predmeta – završene predispitne obaveze u Studio projektu 4 i na Urbanističkoj tehnici i kompoziciji. Za polaganje predmeta – položen ispit iz Urbanističke tehnike i kompozicije i pozitivno ocenjeni grafički radovi Studio projekta 4.
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni cilj izučavanja predmeta je osposobljavanje studenata za bavljenje urbanim dizajnom u najširem smislu. Studenti se upoznaju sa kompleksnošću gradskih prostora, kroz proučavanje i razumevanje specifičnih urbanih problema i fenomena i procesa njihove transformacije. Cilj je usvajanje znanja o savremenim pristupima, metodama i tehnikama procesa urbanističkog projektovanja i razvijanje veština za bavljenje kreiranjem razvoja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Osposobljavanje za istraživanje mogućnosti unapređenja urbanističke strukture i identifikaciju ciljeva i efekata razvoja. Savladavanje metoda i tehnika procesa urbanističkog projektovanja, primena savladane metodologije procesa projektovanja do nivoa idejnih arhitektonskih i konstruktivnih rešenja. Studenti daju idejna urbanističko-arhitektonska rešenja višefunkcionalnih naseljskih celina za konkretna gradska ili vangradska područja.
Sadržaj predmeta
Izrada urbanističkog projekta odabrane celine, koji treba da razreši odnos novih prostornih oblika arhitekture i novog saobraćajnog sistema. Osnovni zadatak je da se uspešno prilagode urbani kontekst, prostorni oblici arhitekture i komunikacione trase. Uvođenje studenata u praktičnu primenu teorijskih znanja iz oblasti urbanističkog planiranja i projektovanja, kroz simulaciju planersko-projektantskog procesa u kome je primaran urbanistički aspekt zadatka. Sticanje znanja i veština u identifikaciji i savladavanju osnovnih problemskih aspekata urbanističkog planiranja i projektovanja (multifunkcionalne) lokacije.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, radionice, diskusije, konsultacije, terenski rad, prezentacije. Učenje i samostalna izrada grafičkih radova.
Literatura
  1. Linč, Kevin. 1974. Slika jednog grada. [1960] Preveo Milutin J. Maksimović. Beograd: Građevinska knjiga.
  2. Radović, Ranko. 2003. Forma grada. Beograd: OrionArt.
  3. Đokić, Vladan. 2004. Urbana morfologija-grad i gradski trg. Beograd: Arhitektonski fakultet.
  4. Gel, Jan. 2018. Gradovi za ljude. Beograd: PALGO centar.
  5. Dijana Simonović. 2014. Istraživanje mogućnosti obnove identiteta Banjaluke kao pejzažnog grada putem urbanističke regulacije, (doktorska disertacija). Banjaluka: Arhitektonsko-građevinski fakultet Univerziteta u Banjaluci.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Aktivnost u nastavi Predispitne obaveze (grafički radovi, kolokvijumi) Završni ispit