Navigacija

OGD19KN1 - Katastar nepokretnosti 1

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geodezija
Naziv Katastar nepokretnosti 1
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OGD19KN1 obavezan 3 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Geodetski premjer 1 Za pohađanje nastave, odslušan predmet Geodetski premjer 1. Za polaganje ispita, položen ispit iz predmeta Geodetski premjer 1.
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje teorijskih i praktičnih znanja o katastarskom premjeru za izradu katastarskih planova, digitalnih katastarskih planova i osnivanju katastru nepokretnosti, stvarnim pravima na nepokretnostima i upravnom postupku i registrima u svijetu.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Korišćenje stečenih znanja o katastaru nepokretnosti, izradi digitalnih katastarskih planova katastra nepokretnosti i katastara vodova, baze podataka DKP-a, korišćenju dostupnih softverskih alata za osnivanje, obnovu i održavanje katastra nepokretnosti
Sadržaj predmeta
Osnovni pojmovi o premjeru i katastru i propisi. Istorijski razvoj katastra. Uvod u premjer nepokretnosti i vodova. Geodetska osnova za premjer nepokretnosti i vodova. Mjerenje i prikupljanje opisnih podataka o nepokretnostima. Istorijski razvoj i sadržaj katastra. Koordinatni sistemi i državni koordinatni sistem. Topografski i katastarski simboli. Analogni i digitalni geodetski i katastarski planovi. Sadržaj DKP. Primarne i sekundarne metode prikupljanja podataka i izradu DKP-a i završna obrada DKP. Održavanje, distribucija baze podataka i arhiviranje DKP. Uslovno oblikovanje. Numerisanje parcela. Računanje površina. Osnovni pojmovi o načinu korišćenja zemljišta, kulturama i klasama zemljišta. Stvarna prava koja se upisuju u katastar nepokretnosti. Osnovni pojmovi opšteg upravnog postupka i primjena u katastru nepokretnosti. Upisi u katastar nepokretnosti. Način osnivanja katastra nepokretnosti. Izlaganje podataka premjera i katastarskog klasiranja na javni uvid i utvrđivanje prava na nepokretnostima. Obnova, održavanje i distribucija katastra nepokretnosti. Osnovni pojmovi o registrima nepokretnosti u svijetu.
Metode izvođenja nastave
Nastava se odvija kroz predavanja na kojima se upoznavati sa teorijskim osnovama i vježbe na kojim se izrađuje elaborat.
Literatura
  1. Macanović, D.: Katastar nepokretnosti – optimalni model registra nepokretnosti, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 2019.
  2. Miladinović, M.: Katastar nepokretnosti, Univerzitet u Banjoj Luci, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Banja Luka, 2013.
  3. Miladinović,M.:Geodetski planovi, Univerzitet u Beogradu, Građevinski fakultet, 2005.
  4. Macanović, D.: Katastar nepokretnosti i potrebe za komasacijom, Tehnika, Savez inženjera i tehničara Srbije, Beograd, 2019.
  5. Macanović, D. i Đurić, M.: Od nastanka katastra u Bosni i Hercegovini do katastra nepokretnosti kao registra nepokretnosti i stvarnih prava na njima, VI Hrvatski kongres o katastru, Zagreb, 2018.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja: ocjenjuje se aktivnost na predavanjima i vježbama (5 bodova), izrađeni elaborat (samostalnost u izradi, forma i sadržina (10 bodova)), brani elaborata po fazama izrade (ukupno 35 bodova) i završni usmeni ispit (50 bodova).
Posebna naznaka
--