Navigacija

SR20-8 - Socijalni rad sa pojedincem

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Socijalni rad
Naziv Socijalni rad sa pojedincem
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
SR20-8 obavezan 2 2P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Odslušan prvi semestar Upisan drugi semestar
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj nastave i praktičnog rada je da studenti ovladaju osnovnim metodskim pristupima i praktičnim znanjima iz oblasti socijalnog rada s pojedincem. Studenti će steći sljedeća znanja: Holistički pristup ljudskim potrebama i problemima; Uspostavljanje i održavanje profesionalnog odnosa sa klijentima; Procjena potreba, rizika, snaga i resursa pojedinca i porodice; Planiranje interevencija, usluga i mjera.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Realizacijom nastavnog programa očekuje se da studenti steknu osnovna teorijska i praktična znanja za primjenu različitih metoda socijalnog rada, sposobnost za prepoznavanje značaja individualnog i timskog rada, kao i za vođenje dokumenatcije u radu s pojedincem i porodicom. Studenti treba da ovladaju suštinom moderne metode rada sa pojedincem, a ona se odnosi na pomoć koju socijlani radnik pruža klijentu kako bi mogao razviti svoje vlastite mogućnosti i u punoj mjeri se angažovati u savladavanju ličnih teškoća. Studenti treba da ovladaju sljedećim sadržajima: Vještine pripreme za rad s klijentom; Uspostavljanje i održavanje pomagačkog odnosa; Proučavanje dokumentacije; Saradnja sa drugim stručnjacima; Proučavanje istorije života klijenta i istorije problema; Proučavanje užeg i šireg okruženja klijenta; Sinteza svih činjenica (podataka); Socijalna terapija (tretman); Izrada socijalne anamneze i vještine pisanja nalaza i mišljenja socijalnog radnika i Praćenje rezultata mjera koje su preduzete (evaluacija rada s klijentom).
Sadržaj predmeta
Sadržaj programa je usmjeren ka deskripciji, analizi i ocjeni primjenljivosti osnovih metoda značajnih za praksu socijalnog rada s pojedincem i porodicom, a sprovodi se prema silabusom definisanom rasporedu.
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, uvrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvijuma (po 20 bodova); urednog i aktivnog pohađanja predmeta (10 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova.Završni ispit obavlja se u pravilu usmeno, ali se može izvoditi i u pismenom obliku. Na ispitu se provjerava znanje iz cijelog gradiva.Završni ispit nosi najviše 50 bodova.Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja,odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50).