Navigacija

SR20-4 - Razvojna psihologija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Socijalni rad
Naziv Razvojna psihologija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
SR20-4 obavezan 1 2P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
- -
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni ciljevi predmeta su upoznavanje studenata sa suštinskim tokovima i aspektima psihičkog razvoja, podsticanje na aktivno usvajanje naučnih činjenica, kritički odnos prema određenim tumačenjima i da se uz pomoć proučenih psiholoških metoda i tehnika zainteresuju za njihovo praćenje i proučavanje.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Od studenta se očekuje da na kraju kursa bude sposoban da: - Razumije šta čini razvojne promjene i kako se razlikuju od nerazvojnih promjena; - Razumije osnovne teorije koje se odnose na kognitivni razvoj; - Razumije postavke emocionalnog razvoja ličnosti iz ugla vodećih škola u savremenoj psihološkoj teoriji; - Razumije osnovne postavke socijalnog i moralnog razvoja; - Kritički promišlja o teorijama i upoređuje ih; - Poznaje procjenjivanje kognitivnog, emocionalnog i socijalnog razvoja od djetinjstva do zrelosti instrumentima koje nude različiti pristupi; - Razumije važnost različitih konteksta i njihovu ulogu u razvoju osobe.
Sadržaj predmeta
Nastavna građa ovoga predmeta koncipirana je tako da se studenti, s obzirom na svoje profesionalno opredjeljenje, upoznaju sa psihičkim razvojem ljudske jedinke od njenog rođenja pa do zrelosti, kao i psihofizičkim promjenama koje nastaju u zrelom i staračkom životnom dobu. Akcentiraju se naučno-teorijske koncepcije i dileme kao i rezultati empirijskih istraživanja psihičkog razvoja. Student se upoznaje sa najvažnijim teorijama kognitivnog razvoja, sa posebnim akcentom na Pijažeovu teoriju razvoja, kao i teorije kognitivno informativnog pristupa, te teorije koje ističu formativnu ulogu kulture (Kulturno - istorijska teorija Vigotskog, Brunerova teorija razvoja), kao i teorijama socijalnog i emocionalnog razvoja razvoja. Pored relacija roditelj - dijete, intenzivnije se proučavaju i partnerski odnosi kao dominantna forma atačmenta u odrasloj dobi. Pored emocionalnog, proučava se socijalni i moralni razvoj, a student osposobljava za primjenu različitih instrumenata i tehnika kojim se proučavaju ovi aspekti razvoja. Programom se insistira se na razumijevanju ključnih faza u emocionalnom razvoju, na promjenama i ulozi kriza u svakoj od razvojnih promjena. Osnovna ideja je osposobljavanje studenata za problemsko učenje.
Metode izvođenja nastave
Nastavni program se realizuje kroz plenarna predavanja, rad u malim grupama, vježbe i radionice, kao individualni angažman studenata kroz praktične zadatke.
Literatura
  1. Žiropađa, Lj., Miočinović, Lj. (2012). Razvojna psihologija. Beograd: Čigoja štampa.
  2. Jerković, I., Zotović, M. (2010). Razvojna psihologija. Novi Sad: Futura publikacije.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvijuma (po 20 bodova); aktivnost u nastavi (10 bodova – praktične aktivnosti realizovane na vježbama). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit obavlja se u pismenom obliku. Na ispitu se vrši provjera znanja iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.
Posebna naznaka
-