Navigacija

S20-39 - Sociologija preduzetništva

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Primijenjena sociologija
Naziv Sociologija preduzetništva
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
S20-39 obavezan 7 3P + 1V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
nema nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Omogućiti studentima da upoznaju savremena sociološka, ali i druga relevantna znanja, o preduzetništvu i preduzetnicima, o društvenim pretpostavkama preduzetništva, o vidovima ispoljavanja i podsticanja preduzetništva, radi stručnosti za uočavanje, izučavanje, pa i rješavanje društvenih problema u vezi sa preduzetničkim delovanjem.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će moći razumjeti i samostalno analizirati preduzetničko djelovanje, uočiti povezanost preduzetničkog djelovanja sa društvenim uslovima, shvatiti značaj kulturnih pretpostavki za preduzetničko djelovanje, samostalno prosuđivati o savremenim dilemama i pitanjima iz ove oblasti.
Sadržaj predmeta
1. Uvodno predavanje 2. Osobenosti sociološkog pristupa preduzetništvu; 3. Preduzetništvo i preduzetnici – određenje i tipologija; 4. Društvene pretpostavke za preduzetničko djelovanje; 5. Svojinski odnosi kao determinanta preduzetništva; 6. Preduzetništvo u uslovima novih tehnologija; 7. Determinante preduzetničkog poslovanja i vrednovanja rada; 8. Rodne osobenosti preduzetništva; 9. Značaj socijalnog kapitala i mreža za razvoj preduzetništva 10. Preduzetničke strategije; 11. Preduzetništvo i rukovođenje; 12. Osobenosti preduzetništva i preduzetničkih orijentacija u postsocijalističkim zemljama; 13. Socijalno preduzetništvo; 14. Perspektive i vidovi podsticanja preduzetništva – strana i domaća iskustva. 15. „Preduzetnička država“ kao faktor razvoja inovacija.
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literatura
  1. Bolčić S. (1994). Tegobe prelaza u preduzetničko društvo. Beograd: ISIFF.
  2. Ruef, M. and Lounsbury, M. (2007). Introduction: The Sociology of Entrepreneurship. In: Ruef, M. and Lounsbury, M. (Ed.) The Sociology of Entrepreneurship (Research in the Sociology of Organizations, Vol. 25), Emerald Group Publishing Limited, Bingley, pp. 1-29.
  3. Čengić, D. (2009). Postsocijalističke ekonomske elite i poduzetništvo: prilog analizi tipologije poduzetnika. Revija za sociologiju, 40[39] (1-2), 71-94.
  4. Petković, S. (2021). Preduzetništvo i inovacije u digitalnoj eri. Banja Luka: Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT. (odabrani dijelovi)Petković, S. (2021). Preduzetništvo i inovacije u digitalnoj eri. Banja Luka: Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT. (odabrani dijelovi)
  5. 1. Mazzucato, M. (2018). The entrepreneurial state. Penguin Books. 2. Vidicki, V. (2022). Značaj socijalnog kapitala, mreža i resursa etničke grupe za preduzetništvo srpskih imigranata u Beču: doktorska disertacija. 3. 3. Radović-Marković, M. (2013). Female entrepreneurship: Theoretical approaches. Journal of Women's Entrepreneurship and Education.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Završnom ispitu mogu pristupiti svi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokom nastave i vježbi – individualne prezentacije i/ili seminarski radovi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). U zavisnosti od ostvarenog broja bodova konačna ocjena se formura prema Pravilima studiranja na prvom i drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci.
Posebna naznaka
nema