Navigacija

S20-25 - Sociologija rada

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Primijenjena sociologija
Naziv Sociologija rada
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
S20-25 obavezan 5 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslova Nema uslova
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje fundamentalnog i razvojnog znanja iz sociologije rada kao najosnovnije akademske discipline koja se bavi najopštijim socijalnim kontekstom rada od individualnog do globalnog nivoa.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Savladavanjem ovog predmeta student će biti osposobljen da: Vlada stručnom terminologijom neophodnom za dalje praktično i primjenjeno usavršavanje; Vlada fundamentalnim i razvojnim znanjima iz oblasti rada, podjele rada, radne snage, tržišta rada, organizacije rada, motivacije u radu, slobodnog vremena, svrhovitosti i efikasnosti rada, kapitala, tehnike, tehnologije, naučnotehnoloških revolucija, obrazovanja, profesija, alijenacije, mobinga itd.; Iidentifikuje, opiše i analizira probleme vezane za transformaciju oblika i sadržaja rada u savremenom društvu; Primjeni stečeno znanje u praktičnoj i efikasnoj analizi fenomena vezanih za rad i organizaciju
Sadržaj predmeta
1. Uvodno predavanje. Nastanak, konstituisanje i razvoj sociologije rada. Predmet, metod i teorijski pristup sociologije rada problemima rada. 2. Rad kao praxis. Specifičnost sociološkog pristupa radu. 3. Rad i vrijeme: istorijski oblici rada. 4. Začeci kapitalističkog načina privređivanja. Liberalni kapitalizam, Monopolistički kapitalizam, Država blagostanja, Neoliberalizam. 5. Rad i kapital. 6. Rad i tehnika. Naučnotehnološke revolucije i promjene u sadržaju i karakteru rada (od primarnog do kvintalnog sektora privrede). 7. Rad i obrazovanje. Preškolovanost, dekvalifikacija rada i inflacija diploma. 8. Rad i slobodno vrijeme. Svrhovitost ili efikasnost rada. Seljakov rad i rad industrijskog radnika. 9. Nevidljivi rad. Rod i rad. Feminizacija rada i radne snage. 10. Radna snaga i tržište rada. Fleksibilizacija tržišta rada. Nezaposlenost, podzaposlenost, fleksigurnost i prekarnost rada. 11. Motivacija u radu. Intrinzična,ekstrinzična, interaktivna, i integrativna motivacija. 12. Moć i rad. Diskriminacija, segregacija, alijenacija, mobing. Društveni sukobi u sferi rada. 13. Organizacija rada. Pojam, struktura i elementi organizacije. Procesi u organizaciji. Teorije organizacije. 14. Rad i društveni status. Profesionalni status i ugled. Sociologija profesija. Elementi profesija i karakteristike profesionalnog djelovanja. 15. Društvo bez rada. Budućnost i transformacija rada.
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video materijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literatura
  1. Bolčić, S. (2003). Svet rada u transformaciji. Beograd: Plato.
  2. Castells, M. (2000). Uspon umreženog društva. Zagreb: Golden marketing. (str. 232-301)
  3. Đurić-Kuzmanović, T., Kovačević, J., & Pepić, A. (2019). Rod i ekonomija (Vol. 17, p. 72). Sarajevo: Sarajevski otvoreni centar.
  4. Watson, T. (2008). Sociology, Work and Industry (5th edition). London: Routledge. (str. 1-233)
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Završnom ispitu mogu pristupiti svi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokom nastave i vježbi – grupne prezentacije i/ili seminarski radovi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). U zavisnosti od ostvarenog broja bodova konačna ocjena se formura prema Pravilima studiranja na prvom i drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci.
Posebna naznaka
Nema naznake