Navigacija

PN20-32 - Političke partije i interesne grupe

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Političke nauke
Naziv Političke partije i interesne grupe
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
PN20-32 obavezan 6 3P + 1V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan šesti semestar
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet izučava političke partije i interesne grupe. One su proizvod industrijske revolucije i razvoja predstavničke demokratije. U ovkiru ovog predmeta studenti izučavaju uzroke nastanka političkih partija, njihovo određenje, funkcije partija, partijske sukobe i saradnju, unutrašnje organizovanje partija, interne aktere i procese, finansijsko poslovanje partija, promjene u partijama i njihovu tipologiju. Zatim se izučavaju partijski sistemi, partije i demokratska tranzicija u Evropi, interesne grupe, modeli i oblici njihovog učestvovanja u politici, zatim stari i novi društveni pokreti kao nosioci određenih interesa i uticajan akter u kreiranju političkih procesa. Cilj ovako obimnog predmeta je da studentima maksimalno prikaže svijet partija i interesnih grupa koje dominiraju modernim demokratijama novog doba.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Po uspješnom završetku predmeta Političke partije i interesne grupe studenti mogu sa lakoćom da izučavaju političke partije i interesne grupe, ali i da rade u njima i sa njima. Ovo je znanje bitno studentima politikologije jer su političke partije dominantan politički akter u svim ozbiljnijim društvenim i političkim procesima savremenog svijeta.
Sadržaj predmeta
Sadržaj predmeta po nedjeljama: 1. Nastanak, definicija i elementi političkih partija 2. Funkcije političkih partija 3. Političke partije – sukobi i borba 4. Partija kao sistem, interni akteri i procesi u partijama 5. Finansiranje političkih partija, partokratija i klijentizam 6. Promjene i tipovi partija 7. Partijski sistemi 8. Ponavljanje gradiva iz prvog dijela (prvi kolokvijum) 9. Grupe, interesi i pokreti u politici 10. Linije društvenih rascjepa u Bosni i Hercegovini, nastanak i razvoj prvih partija 11. Bosna i Hercegovina u „trećem talasu demokratizacije“ – obnova višepartizma i rat 12. Karakter političkih partija u Bosni i Hercegovini 13. Karakter partijskog sistema Bosne i Hercegovine 14. Političke partije i izborne kampanje 15. Ponavljanje gradiva iz drugog dijela (drugi kolokvijum)
Metode izvođenja nastave
Predviđeno je da se nastava izvodi kroz časove nastave i časove vježbi u skladu sa usvojenim akademskim kalendarom i rasporedom održavanja nastave i vježbi za aktuelni semestar u kojem se oni izvode.
Literatura
  1. Goati, Vladimir (2008) „Političke partije i partijski sistemi“, Fakultet političkih nauka, Podgorica
  2. Hejvud, Endru (2004) „Politika“, Klio, Beograd (str: 502-541)
  3. Simović, Vlade (2019) Narod, partije i demokratija u Bosni i Hercegovini, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka (str. 15-145 i str. 191-261)
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvija, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita