Navigacija

PN20-18 - Parlamentarizam

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Političke nauke
Naziv Parlamentarizam
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
PN20-18 obavezan 3 3P + 1V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan treći semestar
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet izučava nastanak i funkcionisanje institucije modernog parlamenta koja se nalazi u centru savremene predstavničke demokratije. Parlament je najvažnija demokratska institucija u parlamentarnim sistemima i predstavlja izbornu volju suverenog naroda. Zbog toga je cilj ovog predmeta usmjeren ka tome da studente nauči šta je to parlament, kako je on nastao i kako funkcioniše, šta su to parlamentarni sistemi, kako su oni nastali i kako funkcionišu. Cilj je i da se studenti komparativno upoznaju sa najznačajnijim parlamentarnim sistemima svremenog demokratskog svijeta.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Po završetku predmeta studenti su osposobljeni za analitičko i komparativno sagledavanje savremenih parlamenata i parlamentarnih sistema. Oni će da razviju znanje dovoljno za razumijevanje najvažnijih nadležnosti parlamenta u koje spadaju: izbor i razrešenje vlade, nadziranje i kontrola vlade, parlamentarno debatovanje , usvajanje budžeta, donošenje zakona, političko predstavljanje, političko obrazavnje i obezbeđivanje legitimiteta vlasti.
Sadržaj predmeta
Sadržaj predmeta po nedjeljama: 1. Predstavljanje, politički subjekti i određenje parlamentarizma 2. Nastanak parlamenata, parlamenti unutar različitih oblika vladavine i najvažniji pojmovi 3. Parlamentarizam i izbori 4. Struktura i sastav parlamenata, funkcije parlamenata i načini donošenja odluka u parlamentima 5. Odnos između parlamenata, izvršne i sudske vlasti 6. Parlamenti i parlamentarizam u digitalno doba: stanje i mogućnosti razvoja 7. Ponavljanje gradiva iz prvog dijela (prvi kolokvijum) 8. Parlamentarizam u Velikoj Britaniji: model savremenog parlamentarizma 9. Parlamentarizam u Njemačkoj: parlamentarizam u uslovima posttotalitarnog nasljeđa 10. Parlamentarizam u Španiji: parlamentarizam u uslovima regionalne države monarhističkog uređenja 11. Parlamentarizam u Italiji: parlamentarizam u uslovima regionalne države republikanskog uređenja 12. Parlamentarizam u Belgiji: parlamentarizam u uslovima institucionalizovane konsocijacije 13. Parlamentarizam u Bosni i Hercegovini: parlamentarizam u uslovima radikalnih podjela i nadgledanog suvereniteta 14. Parlamentarizam u Japanu: parlamentarizam u uslovima azijskog svijeta 15. Ponavljanje gradiva iz drugog dijela (drugi kolokvijum)
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video materijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literatura
  1. Simović, Vlade (2019) Parlamentarizam, RIDER, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvija, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita