Navigacija

PN20-17 - Politički konflikti

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Političke nauke
Naziv Politički konflikti
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
PN20-17 izborni 3 3P + 1V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Standardno standardno
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa klasičnim i savremenim teorijama društvenih konflikata; produbljivanje postojećih i sticanje novih saznanja o suštini, uzrocima, vrstama, funkcijama i ishodima konflikata; o kontroli i upravljanju političkim konfliktima; o religijskim, etničkim, rasnim i drugim oblicima konflikata, o pravu jačeg, o ropstvu, o političkoj toleranciji itd.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će moći kritički da preispituju pojam i prirodu konflikata, upoznaju se s uzrocima njihovog nastanka, kao i elementima, fazama, dinamikom i mogućim ishodima društvenih konflikata. Namjera je da studenti upoznaju i osnovne metode razrješavanja unutardržavnih i međudržavnih konflikata, nudeći vlastiti doprinos naučno-istraži-vačkom razumijevanju aktuelnog fenomena.
Sadržaj predmeta
Konflikti, pojam, vrste, posredni i neposredni uzroci. Geopolitička tumačenja konflikata. Konflikti u demokratskim i autoritarnim društvima. Sukob civilizacija. Elementi, faze, dinamika, strategije i ishodi. Konfliktni funkcionalizam. Sukobi kultura. Propaganda kao faktor kriza i konflikata. Građanska neposlušnost. Razrješavanje unutardržavnih i međudržavnih konflikata. Bezbjedonosna kultura. Mirovni pokreti...
Metode izvođenja nastave
Nastava na ovom predmetu izvodi se izlaganjem odabranih tema, predstavljanjem i analizom sadržaja iz zadatog gradiva, uz obavezno pisanje kolokvijuma i angažmana studenata na izradi seminarskih radova ili timskih istraživačkih zadaća. - Najvažnija studentska obaveza je da redovno pohađaju nastavu, učestvuju na kolokvijumima i izučavaju pripremljenu literaturu. - Napomena: nedozvoljeno je korišćenje knjiga, skripti, puškica, bubica ili mobilnih telefona prilikom kolokvijuma i takva aktivnost podliježe propisanim sankcijama.
Literatura
  1. Osnovi teorije konflikata Radomir i Srđan Milašinović
  2. Dopunska literatura - fenomeni i pojmovi
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pismeni radovi, usmeno odgovaranje