Navigacija

N20-22 - Neverbalno komuniciranje

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Neverbalno komuniciranje
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
N20-22 obavezan 4 2P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Neverbalna komunikacija sastavni je dio svakodnevne komunikacije i ciljevi izučavanja ovog predmeta jesu da se studenti upoznaju sa osnovnim načelima neverbalne komunikacije; da razumiju sve njene segmente (položaj tijela, ruku, nogu, haptika, okulezika, položaj sjedenja i sl.), primjenjuju smjernice za afirmativnu neverbalnu komunikaciju i postanu uspješan komunikator.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Ishodi učenja u okviru ovog predmeta jesu sposobnosti studenata da uspješno neverbalno komuniciraju; da prepoznaju različite vrste i značenja neverbalnih poruka, da diskutuju o pojmovima ličnog prostora, haptike, parajezika; da objasne kako nečiji izbor fizičkih objekata prenosi poruke drugima; da prepoznaju znakove obmanjivanja, udvaranja, bliskosti, moći, dominacije, potčinjenosti i sl.
Sadržaj predmeta
1. Osnovna načela neverbalne komunikacije 2. Gestovi ruku (snaga dlana, rukovanje, pokazivanje dominacije i kontroe) 3. Smijeh i osmjehivanje (tipovi i značenja osmjehivanja) 4. Kulturne razlike 5. Signali procjene i obmane; ton glasa 6. Okulezika (signali očima) 7. Teritorija i lični prostor; haptika 8. Položaj nogu u neverbalnoj komunikaciji 9. Najčešći svakodnevni gestovi i njihovo značenje 10.Podražavanje – kako se gradi bliskost; parajezik 11. Govor tijela u ljubavi – pokazivanje udvaranja i signali privlačnosti 12.Signali koji se upućuju vizuelnim dodacima 13. Položaj tijela u neverbalnoj komunikaciji 14. Signali vlasništva, teritorije i visine 15. Položaj sjedenja, intervjui, odnosi moći i ponašanje u kancelariji
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje fotografija i video meterijala. Samostalni istraživački radovi. Debate, analize i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literatura
  1. Piz, A. Piz, B. (2015). Definitivni vodič kroz govor tijela. Podgorica: Nova knjiga.
  2. Piz, A. Piz, B. (2012). Govor tijela u ljubavi. Podgorica: Nova knjiga.
  3. Tabs, S. (2013). Komunikacija – principi i konteksti. Beograd: Clio.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja vršiće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Završnom ispitu mogu pristupiti svi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokom nastave i vježbi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50).