Navigacija

G1OELMS - Osnovi eksploatacije ležišta mineralnih sirovina

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geološko inženjerstvo
Naziv Osnovi eksploatacije ležišta mineralnih sirovina
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
G1OELMS obavezan 7 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
- -
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje znanja iz oblasti metoda eksploatacije mineralnih sirovina, svojstvima i ocjenom ležišta mineralnih sirovina sa stanovišta eksploatacije.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Znanja iz inženjerskih nauka za razumijevanje životne sredine Zemlje, prepoznavanje i suočavanje sa ekološkim opasnostima pri eksploataciji prirodnih resursa uz očuvanje životne sredine, i istraživanje Zemlje. Razumijevanje i primjena neophodnih znanja i vještina iz oblasti geologije. Izvršavanje agregacije, interpretacije i samostalne prezentacije podataka, vodeći računa o moralnim i etičkim principa proučavanja prirode. Korišćenje tehnike, vještine i savremenih programskih alata u geološkoj i inženjerskoj praksi. Rad samostalan ili u timu sastavljenom od stručnjaka različitih profila.
Sadržaj predmeta
Istorijat, mjesto i uloga rudarstva. Osnovni tehničko-tehnološki pojmovi djelatnosti. Svojstva i ocjene ležišta mineralnih sirovina sa stanovišta eksploatacije. Načini eksploatacije. Kriterijumi na osnovu kojih se vrše podjele načina eksploatacije. Površinska i podzemna eksploatacija,sličnosti, razlike i razgraničenja između njih. Nekonvencionalni načini eksploatacije čvrstih mineralnih sirovina. Rizici. Ekonomski aspekti djelatnosti. Podzemna eksploatacija - osnovna načela. Rudarsko-tehnički pojmovi. Podjele i klasifikacije. Faze podzemne eksplaotacije i tehno-ekonomski aspekti podzemne eksploatacije Površinska eksploatacija - osnovna načela. Rudarsko-tehnički pojmovi. Tehološki postupci u površinskoj eksploataciji. Metode i tehno-ekonomski aspekti površinske eksploatacije. Izrada elaborata.
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe vrše se uz korišćenje audio-vizuelnih metoda. Savladavanje gradiva na vježbama, uz izradu testova i kroz obilazak rudnika sa površinskom i podzemnom eksploatacijom.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Prisutnosti i aktivnost na nastavi Test I i II Seminarski rad Završni ispit
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože testove i završni ispit.