Navigacija

R1TIIPE - Transport i izvoz u podzemnoj eksploataciji

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Rudarstvo
Naziv Transport i izvoz u podzemnoj eksploataciji
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R1TIIPE izborni 6 3P + 3V 8.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Rudarska mehanizacija Položen ispit
Ciljevi izučavanja predmeta
Transport u rudnicima je jedna od najvažnijih faza u ekspolataciji mineralnih sirovina. Najveći troškovi u čitavom procesu dobijanja korisne supstance nastaju pri transportu. Cilj ovog kursa je izučavanje osnovnih principa podzemnog transporta i izvoza mineralnih sirovina kao i transportnih sredstava i uređaja koji se koriste za transport i izvoz u podzemnoj eksploataciji ležišta mineralnih sirovina.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Posle završetka ovog kursa, a koristeći i ostala znanja iz oblasti rudarstva, studenti su sposobni da se bave navedenom problematikom u privrednim, projektantskim i naučno-istraživačkim organizacijama. Praktična primena metodologija za izbor i dimenzionisanje transportnih sredstava u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom ležišta mineralnih sirovina. Jednostavna nadgradnja stečenog znanja;sposobnost analize i si¬nte¬ze; sposobnost planiranja i organizovanja. sposobnost dobijanja i analiziranja informacija; sposobnost rješavanja problema i odlučivanja, ovladavanje tehnikama projektovanja rudnika sa podzemnom eksploatacijom, , praćenjem i primjenama novih rješenja u struci.
Sadržaj predmeta
Upoznavanje studenata sa ciljevima i koncepcijom nastavnog programa. Osnovni principi transporta u rudnicima: klasifikacija transportnih sredstava. Transport u otkopima i u otkopnim prostorijama. Skreperi, Utovarno-transportna sredstva sa i bez sanduka za materijal Konstruktivni dijelovi transportera. Transporteri sa trakom. Transport u glavnim transportnim prostorijama: Šinski transport, Samohodna transportna sredstva (jamski kamioni). Hidraulički transport. Doprema repromaterijala i prevoz radnika u rudnicima. Doprema repromaterijala visećim transportnim sredstvima. Prevoz radnika visećim sredstvima. Izvoz oknima rudnika: Karakteristike izvoznih postrojenja. Objekti i uređaji izvoznog postrojenja. Rudnički spoljašnji transport: Spoljašnji transport transporterima sa trakom, kamionima i železnicom.
Metode izvođenja nastave
Nastava se izvodi kroz teorijska predavanja, računske vježbe, kolokvijume/testove i izradu seminarskog rada. Savladavanje programom predviđenog nastavnog gradiva studentu se olakšava učenjem uz konsultacije sa nastavnikom i asistentom.
Literatura
  1. 1. Ristović, I., 2011: Kontinualni transportni sistemi u podzemnoj eksploataciji mineralnih sirovina, RGF, Beograd
  2. 2. Grujić, M., 1999.: Transport i izvoz u rudnicima. RGF, Beograd
  3. 3. Grujić, M., 1995. Doprema repromaterijala i prevoz radnika u rudnicima. RGF, Beograd
  4. 4. Knežević, D., Kolonja, B., Stanković, R., 1996: Hidraulički transport mineralnih sirovina, RGF, Beograd
  5. 5. Zajić, B., 1988: Izvozna postrojenja, RGF, Beograd.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave 5 bodova Aktivnost na nastavi 5 bodova Seminarski rad 10 bodova Kolokvijum I i II 15+15 bodova Završni ispit 50 bodova
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože kolokvijume i završni ispit. Nastavnik koji je pripremio podatke