Navigacija

16-B71DOD - Dijagnostika i održavanje

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Proizvodno mašinstvo
Naziv Dijagnostika i održavanje
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
16-B71DOD obavezan 7 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje neophodnog fonda inženjerskog znanja za uočavanje tehničkih problema u radu postrojenja, prepoznavanje kritičnog dijela i definisanje metodologije za otklanjanje uzroka nastanka otkaza. Upoznavanje sa paletom opreme i metoda za inženjersku dijagnostiku i razvijanje sposobnosti za njihovu primjenu. Sagledavanje pozicije i troškova tehničke dijagnostike u održavanju tehničkih sistema. Upoznavanje sa faktorima koji utiču na projektovanje organizacije održavanja na bazi tehničke dijagnostike. Praktično određivanje i analiza pouzdanosti dijagnostičkih metoda u proizvodnim sistemima. Upoznavanje sa mogućnostima optimizacije sistema održavanja i primjene informacionih sistema.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Raspolaganje inženjerskom vještinom da se analitično pristupi određenom postrojenju i na osnovu raspoložive dokumentacije, relevantnih rezultata mjerenja, vizuelnog pregleda donese zaključak o ispravnosti rada postrojenja, prepoznaju nedostaci i propiše metodologija rješavanja uočenog defekta. Upoznavanje sa osnovnim pojmovima vezanim za razumijevanje održavanja složenih tehničkih sistema. Osposobljavanje za primjenu stečenih znanja u rješavanju praktičnih problema u održavanju složenih tehničkih sistema vezanih za organizaciju, sprovođenje projektovanih aktivnosti i primjenu znanja u oblasti tehničke dijagnostike. Završetkom kursa student treba da bude sposoban da objasni osnovne pojmove vezane za tehničku dijagnostiku i održavanje složenih tehničkih sistema i objasni način funkcionisanja osnovnih dijagnostičkih uređaja primjenom odgovarajućih metoda tehničke dijagnostike.
Sadržaj predmeta
Teorijske osnove održavanja, Strategije i koncepcije održavanja, Efektivnost industrijskih sistema, Tehnička dijagnostika u održavanju, Metodologije otklanjanja otkaza, Metode za utvrđivanje tehničkog stanja, Digitalna obrada signala, Vibrodijagnostika, Termografija, Dijagnostika ulja i maziva, Planiranje i upravljanje održavanjem, Reinženjering procesa održavanja, Inženjerstvo životnog ciklusa, Sigurnost tehničkih sistema kao sastavni dio problema pouzdanosti, procjena kritičnosti dijelova tehničkih sistema, zaštita na radu u održavanju. Budućnost razvoja održvanja.
Metode izvođenja nastave
Predavanja u pisanom i elektronskom obliku, auditorna vježbanja u pisanom i elektronskom obliku, primjeri računskih zadataka, kompjuterska podrška. Samostalna izrada i prezentacija seminarskog rada. U okviru nastave student će se upoznati sa više konkretnih tehničkih sistema, obilaskom istih na terenu.
Literatura
  1. Šćepanović S.: Tehnička dijagnostika (monografija), VTŠ, Beograd, 2009.
  2. Jeremić B., Todorović P., Mačužić I., Koković V.: Tehnička dijagnostika, NJUS Austrija, i Univerzitet u Kragujevcu, Mašinski fakultret Kragujevac, 2006.
  3. Papić Lj., Milovanović Z.: Održavanje i pouzdanost tehničkih sistema Systems Maintainability and Reliability, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 3, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2007., 501 str.
  4. Milovanović Z., Branković D.: Održavanje industrijskih sistema Maintainability of Industrial Systems, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 11, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2021., 434 str.
  5. Bulatović M.: Održavanje i efektivnost tehničkih sistema, Mašinski fakultet, Podgorica, 2008.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja se realizuje sa dva testa iz teorijskih oblasti nastave, pregleda i ocjene seminarskog zadatka i izvještaja o posjeti industrijskom postrojenju.