Navigacija

16-B81OTS - Održavanje tehničkih sredstava

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Zaštita na radu
Naziv Održavanje tehničkih sredstava
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
16-B81OTS obavezan 8 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje sa teoretskim osnovama procesa održavanja tehničkih sistema sa aspekta zaštite na radu, strateškim opredjeljenjima, metodama i organizacijom održavanja, metodama primjene tehničke dijagnostike, planiranjem i upravljanjem, primjenom informacionih tehnologija uz korišćenje baza podataka, kao i optimizacijom troškova održavanja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student dobija jasnu predstavu o mjestu i ulozi održavanja tehničkih sistema i potrebnih mjera zaštite na radu. Student je osposobljen da na osnovu datih metoda i primjene informacionih tehnologija, uz korišćenje baza podataka i dostupnih metoda zaštite na radu planira i upravlja procesom održavanja složenih tehničkih sistema. Takođe, može adekvatno odgovoriti na neophodne zahtjeve vezane za kvalitet zaštite na radu na bazi sprovedenih procedura sistema održavanja.
Sadržaj predmeta
Uvod. Osnovni pojmovi i definicije. Pojam, značaj i ciljevi održavanja. Tehnički sistemi održavanja. Inženjerstvo životnog ciklusa. Strategije i organizacija održavanja. Planiranje i upravljanje održavanjem. Održavanje kao funkcija poslovnog sistema. Tehnologija opdržavanja. Informacioni sistemi održavanja. Kontrola kvaliteta u održavanju. Organizacija održavanja u sistemu zaštite na radu. Sigurnost tehničkih sistema. Zaštita na radu u održavanju. Budućnost razvoja eksploatacije i održavanja.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, auditorne i grafičke vježbe i konsultacije. Samostalna izrada i prezentacija praktičnih zadataka. Predviđena je posjeta jednom proizvodnom preduzeću koje posjeduje održavanje kao organizacionu jedinicu.
Literatura
  1. Papić Lj., Milovanović Z.: Održavanje i pouzdanost tehničkih sistema Systems Maintainability and Reliability, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 3, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2007., 501 str.
  2. Milovanović Z., Branković D.: Održavanje industrijskih sistema Maintainability of Industrial Systems, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 11, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2021., 434 str.
  3. Bulatović M.: Održavanje i efektivnost tehničkih sistema, Mašinski fakultet, Podgorica, 2008.
  4. Aronov J., Aleksandrovskaja L., Papić Lj., Robajac O.: Verovatnosno-statističke metode analize sigurnosti tehničkih sistema, DQM Čačak, 1999.
  5. Sebastijanović S.: Osnove održavanja strojarskih konstrukcija, Sveučilište Josipa Jurja Štrosmajera u Osjeku – Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, 2002.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Za odabrane polazne parametre student treba da sastavi tehnološki postupak zaštite na radu prilikom realizacije održavanja, kao i popis neophodnih mjera. Provjera znanja se realizuje sa dva kolokvijuma iz teorijskih oblasti nastave, pregleda i ocjene seminarskog zadatka i izvještaja o posjeti industrijskom postrojenju. Završni ispit se odnosi samo na teorijska pitanja.