Navigacija

STG - Specijalne tehnologije građenja

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Specijalne tehnologije građenja
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
STG izborni 2 3P + 2V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Nema Nema
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Upoznavanje studenata sa specijalnim tehnologijama izvođenja građevinskih radova koje su zasnovane na savremenim materijalima i opremi, mogu se primeniti na velikom broju projekata i racionalna su alternativa klasičnim tehnologijama građenja. Obučavanje studenata za oblikovanje alternativnih metoda građenja na osnovi tehnoloških sličnosti i razlika raspoloživih resursa, kao i stvaranje uslova za lakše prepoznavanje i usvajanje tehnologija koje se ubrzano razvijaju.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Usvajanje znanja u oblasti specijalnih tehnologija građenja i organizaciono-tehničkih uslova koji su potrebni da se realizuju građevinski radovi na izradi specijalnih konstrukcija. Obučavanje za sagledavanje njihovih najvažnijih tehnoloških karakteristika i primenu na projektima.
    Sadržaj predmeta
    Teorijska nastava: Upoznavanje studenata sa metodom prefabrikacije. Karakteristike i ciljevi industrijalizacije građenja. Karakteristike metoda prefabrikacije. Tehnički sistem za prefabrikaciju nosača. Tehnološki procesi i tehnološke karakteristike betonskih nosača. Postrojenja za termičku obradu betona. Metode montažni radova i montažni sistemi. Principi projektovanja montažnih objekata i montažnog građenja. Metode izvođenja montažnih radova. Montažni sistemi u visokogradnji. Tehnološki proces montaže. Mašine, pomoćna sredstva i uređaji za montažu konstrukcijskih elemenata. Tehnologije betonskih radova u specijalnim uslovima. Uticaj klimatskih karakteristika na rad. Rad u uslovima niskih i visokih temperatura. Specijalne tehnologije ugrađivanja betona. Upoznavanje studenata sa specijalnim oplatama u visokogradnji, tunelogradnji, hidrotehnici i mostogradnji. Praktična nastava: Praktična nastava se realizuje kroz kombinovanje analiza i prikazivanja tehnoloških procesa sa upoznavanjem praktičnih problema njihove realizacije na gradilištima. Na vežbama se obrađuju primeri postupaka proračuna karakterističnih parametara i razrađuju tehnološki postupci uz modeliranje pojave različitih uslova ograničenja. Samostalan rad studenata u obliku izrade seminara i kolokvijuma.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, vježbe, konsultacije, izrada i odbrana seminarskog rada (elaborata).
    Literatura
    1. Arizanović, D.: Tehnologija građevinskih radova, Univerzitet u Beogradu, Beograd, 1997.
    2. Trivunić, M.: Montaža betonskih konstrukcija zgrada, Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad, 2000.
    3. 3. Ćirović G., Mitrović S., Tehnologija građenja, II izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola, Beograd, 2008.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da urade seminarski rad (elaborata) i polože kolokvijume(testove) i/ili završni ispit.
    Posebna naznaka
    .