Navigacija

OIG-GU - Operaciona istraživanja u građevinarstvu

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Operaciona istraživanja u građevinarstvu
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OIG-GU obavezan 1 2P + 1V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Nema Nema
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Upoznavanje studenata sa osnovnim pojmovima i metodama operacionih istraživanja (linearno i nelinearno programiranje), kao i savremenim metodama operacionih istraživanja koje predstavljaju savremen pristup u rješavanju velikog broja inženjerskih problema: tehnike planiranja građevinskih projekta, višefazni procesi odlučivanja, primjena heuristika i stohastičkih sistema u optimizaciji.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Studenti se osposobljavaju za modeliranje i rješavanje praktičnih problema operacionih istraživanja u građevinarstvu primjenom kvantitativnih metoda i korišćenjem raspoloživih softverskih alata. Student je u mogućnosti analizirati i interpretirati optimalna rješenja u oblasti građevinarstva, klasifikovati i prepoznati strukture i tipove modela operacionih istraživanja, izraditi modele za prepoznate probleme, koristiti programske alate koji podržavaju metode i tehnike operacionih istraživanja, prezentovati primjenu metoda i tehnika operacionih istraživanja na primjeru odabranog problema i primijeniti teoreme i algoritme operacijskih istraživanja na modeliranje praktičnih problema.
    Sadržaj predmeta
    Uvod. O predmetu. Osnovni pojmovi. Uvod u optimizaciju sistema u građevinarstvu. Pregled metoda za optimizaciju. Linearno, nelinearno i dinamičko programiranje. Optimizacija stohastičkih sistema. Razrješavanje neodređenosti, fazi (rasplinuti) brojevi. Primjena grubih skupova u građevinarstvu. Višekriterijumska optimizacija. Pregled metoda za višekriterijmsku optimizaciju. Postavka zadatka i osnovni pojmovi. Analiza u prostoru kriterijuma, težinski koeficijenti, epsilon ograničenja, metode rastojanja, ciljno programiranje. Stohastičke metode pretraživanja koji oponašaju biološki proces evolucije (genetsko programiranje, genetski algoritmi, kuku pretraga). Primjeri primjene genetskih algoritama. Formulacija zadataka za seminarske radove.
    Metode izvođenja nastave
    Klasičan način (predavanja i vježbe) uz korišćenje tabela i računara, rešavanje kratkih studija slučaja i implementacija praktičnih problema na vežbama u računarskom centru, samostalna izrada godišnjeg zadatka i konsultacije.
    Literatura
    1. 1. Krčevinac, S., Čangalović, M., Kovačević-Vujčić, V., Martić, M., Vujošević., M.: „Operaciona Istraživanja“, Fakultet organizacionih nauka, Beograd, 2004., 586 str.
    2. 2. Petrić, J., Operaciona istraživanja, Beograd, Savremena administracija, 1982
    3. 3. Ćirović, G., Plamenac, D. (2005) Grubi skupovi - primena u građevinarstvu. Beograd: Društvo operacionih istraživača, Biblioteka Operaciona istraživanja i informacioni sistemi
    4. 4. Rao, S., S., Engineering optimization, Theory and Practice, John Wiley & Sons, 2009.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da urade godišnji zadatak (elaborata) i polože kolokvijume(testove) i/ili završni ispit.
    Posebna naznaka
    .