Navigacija

SR1-52 - Praksa socijalnog rada 3

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Socijalni rad
Naziv Praksa socijalnog rada 3
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
SR1-52 obavezan 7 2P + 7V 12.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Upisan sedmi semestar i položeni ispiti iz naučne oblasti socijalnog rada iz prethodnih godina studija
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Osnovni cilj ovog predmeta jeste integrisanje teorije i prakse socijalnog rada, kroz iskustveno učenje studenata koji borave u ustanovama i organizacijama čija je djelatnost socijalni rad, a u pravcu razvoja samostalnog i kompetentnog praktičara.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Tokom predviđenih 160 sati prakse (20 radnih dana) studenti će biti u prilici da: upoznaju djelatnost socijalnog radnika unutar institucije/organizacije; budu prisutni, i prema procjeni mentora, aktivni u procesima koje sprovodi socijalni radnik u okviru područja svoje nadležnosti; upoznati se sa postupanjem i načinom rada institucije/organizacije u aktivnostima planiranja i uticanja na probleme koji postoje u lokalnoj zajednici; upoznati se sa postupanjima i načinima rada organizacije u slučajevima eventualnih kriznih (urgentnih) situacija; upoznati se sa radom ostalih stučnjaka zaposlenih u organizaciji u kojoj obavlja praksu socijalnog rada, kao i ostalim partnerima u lokalnoj zajednici; upoznati se sa postojećim potencijalnim oblicima saradnje sa ostalim relevantnim ustanovama i organizacijama u lokalnoj zajednici /škola, policija, službe zdravstvene zaštite, nevladine organizacije itd.
    Sadržaj predmeta
    Student provodi u kontinuitetu 160 sati u određenoj organizaciji u kojoj sprovodi praksu pod vođstvom izabranog mentora i obavlja poslove socijalnog radnika.
    Metode izvođenja nastave
    Nastava u okviru ovog predmeta se izvodi u tri faze. Prva je faza pripremne nastave za studente prije odlaska na praksu koja obuhvata izvođenje nastave i vježbi. Ona se bazira na predavanju sa interaktivnim učešćem studenata, diskusije, rad u malim grupama. Druga je faza boravka studenata (direktne prakse) u ustanovama i organizacijama u kojima se obavlja socijalni rad. U okviru ove faze osnovne metode su mentorsko vođenje i supervizija. Treća je faza evaluacije naučenog tokom boravka na terenskoj praksi. Osnovne metode su supervizija i evaluacija.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje