Navigacija

P-52 - Političko komuniciranje

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Politikologija
Naziv Političko komuniciranje
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
P-52 obavezan 8 2P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan osmi semestar -
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet se bavi političkim komuniciranjem kao infrasturkturom i činiocem političkog procesa, njegovim razvojem, vrstama i funkcijama, subjektima političkog komuniciranja i njihovim karakteristikama, strategijama političkog komunicranja, sredstvima političkog komuniciranja, determinantama izbornog ponašanja, načinima prikupljanja finansijskih sredstava za kampanju i organizacije kampanje.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Programom iz predmeta Političko komuniciranje predviđeno je sticanje teorijskih i osnovnih praktičnih znanja koja omogućavaju diplomiranim studentima uključivanje u niz aktivnosti u procesima političkog komuniciranja, kao i profesionalno obavljanje različitih poslova u okviru političkog komuniciranja, posebnim službama koje se bave političkim komuniciranjem u sastavu državnih organa i političkih stranaka, kao i u specijalizovanim agencijama, ali i medijima.
Sadržaj predmeta
Uvodno razmatranje (Upoznavanje studenata sa predmetom, ishodima učenja, obavezama u toku semestra i sl.), Pojmovno određenje političkog komuniciranja, Politička propaganda i politički odnosi s javnošću, Mediji u službi političkog komuniciranja, Političko novinarstvo i medijska politika, Mediji kao posrednik i subjekt političkog komuniciranja, Stranačka politička komunikacija i unutarstranačko organizacijsko komuniciranje, Teorije medija i komuniciranja u političkoj komunikaciji, Izborne kampanje i izborna motivacija, Izborne kampanje - realizacija, Lobiranje, Političko komuniciranje i internet, Građanska participacija u kontekstu političkog komuniciranja, Analiza političke komunikacije, Završno razmatranje.
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literatura
  1. Slavujević, Z. (2008): Političko komuniciranje, politička propaganda, politički marketing, Beograd: Fakultet političkih nauka, Čigoja;
  2. Cerfas, A., Radojković, M. (2011): Menadžment političke komunikacije, KAS, Beograd;
  3. McNair, B. (2003): Uvod u političku komunikaciju, Fakultet političkih znanosti, Zagreb;
  4. Slavujević, Z. (2006): Biblija i propaganda, Beograd: Službeni glasnik;
  5. Krsmanović, D. (2013): Vodič kroz lobiranje, KAS, Beograd;
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra pristupitisvi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokomnastave i vježbi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). U zavisnosti od ostvarenog broja bodova konačna ocjena se formura prema Pravilima studiranja na prvom i drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci (Član 47)., na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova.
Posebna naznaka
-