Navigacija

P-34 - Politički sistem u BiH i RS

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Politikologija
Naziv Politički sistem u BiH i RS
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
P-34 obavezan 5 3P + 1V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan peti semestar
Ciljevi izučavanja predmeta
Dva su osnovna cilj izučavanja ovoga predmeta: prvi je da se studenti detaljno upoznaju sa istorijatom, ustavnom strukturom i funkcionisanjem političkog sistema Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, a drugi je da studenti nauče da kritički analiziraju političke procese koji se u državi i entitetu odvijaju. Politički sistem Bosne i Hercegovine – onakav kako je konstruisan u Dejtonskom sporazumu – specifičan je po mnogo čemu u odnosu na ono što se smatra uobičajenim u političkoj teoriji, a zbunjujući je zbog načina kako praktično funkcioniše. Naime, sistem funkcioniše s tako velikim naprezanjima i uz ogroman utrošak energije da neki čak dovode u pitanje dugoročnu mogućnost opstanka tako rastrošnog sistema. Zbog toga studenti moraju biti osposobljeni da objektivno poimaju, analiziraju i vrednuju sve političke odnose, procese i strukture u BiH i RS.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Kroz slušanje ovog predmeta, pisanje seminarskih radova i učestvovanje u vježbama studenti treba da nauče kako da opisuju, analiziraju i objašnjavaju političke pojave i procese, da nauče da tumače političke mjere i akcije i da nauče da predviđaju njihove moguće ishode. Moderna istorija Bosne i Hercegovine i njenog političkog sistema istorija je paradoksa kako država ne umije da bude država; to je tragično i poučno iskustvo iz kojeg se može mnogo naučiti. Zbog toga će se studij baviti analizom normativnih rješenja uz analizu realnih odnosa te analizom teorijskih konstrukcija uz analizu temelja na kojima ti konstrukti počivaju. Svrha ovoga pristupa je da se studenti obuče da samostalno i bez bilo kakvih predrasuda analiziraju teorijske i ideološke modele i praktične mjere koje se preduzimaju kako bi se modeli otjelotvorili.
Sadržaj predmeta
1. Teorijsko određenje politike i političkog sistema 2. Država i državna vlast 3. Teorijsko određenje ustavnosti, zakonitosti i vladavine prava 4. Istorijski pregled državnosti i razvoja političkog sistema Bosne i Hercegovine 5. Dejtonski mirovni sporazum 6. Institucija Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) 7. Podjela nadležnosti u Bosni i Hercegovini 8. Zakonodavna vlast u Bosni i Hercegovini 9. Izvršna vlast u Bosni i Hercegovini 10. Pravosudni sistem i ustavno sudstvo u Bosni i Hercegovini 11. Ekonomski sistem Bosne i Hercegovine 12. Brčko distrikt Bosne i Hercegovine 13. Evroatlanske integracije Bosne i Hercegovine 14. Konsocijacijska demokratija u Bosni i Hercegovini 15. Političke partije, izbori i participacija građana u Bosni i Hercegovini
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video materijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literatura
  1. Kasapović, M. (2005). Bosna i Hercegovina: podijeljeno društvo i nestabilna država. Zagreb: Politička kultura.
  2. Marković, G. (2012). Bosanskohercegovački federalizam. Beograd: Službeni glasnik i Sarajevo: University Press (određena poglavlja).
  3. Nešković, R. (2013). Nedovršena država. Banja Luka: Friedrich Ebert Stiftung.
  4. Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini (tzv. Dejtonski mirovni sporazum).
  5. Ustav Republike Srpske.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvija, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita.