Navigacija

N-49 - Istraživačko novinarstvo 1

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Novinarstvo i komunikologija
Naziv Istraživačko novinarstvo 1
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
N-49 izborni 7 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan VII semestar
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet se bavi problematikom istraživačkog novinarstva, metodama istraživanja, novijim dešavanjima u istraživačkom novinarstvu, kao i istorijskim razvojem istraživačkog novinarstva i nastankom novinara istraživača. Kroz primjere istraživačkog novinarstva, ukazuje se na vezu između novinarskih istraživanja i širih društvenih dešavanja, odnosno društveni kontekst istraživačkog novinarstva. U okviru predmeta izučavaju se zakonski i etički okvir istraživačkog novinarstva, kao i nove tehnologije kao sredstvo za istraživanje. Raspravlja se i o istraživačkom novinarstvu u različitim medijima, kao i o istraživačkom novinarstvu u Bosni i Hercegovini i regionu.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti treba da se upoznaju sa pojmom i sadržajem istraživačkog novinarstva i metodama i tehnikama istraživanja, kao i da steknu praktično znanje iz istraživačkog novinarstva. Studenti treba da se osposobe da samostalno istražuju i pišu istraživačke novinarske izvještaje.
Sadržaj predmeta
1. Novinarstvo i istraživačko novinarstvo 2. Šta je istraživačko novinarstvo 3. Načela i vrijednosti (odgovornog) novinarstva 4. Teme u istraživačkom novinarstvu 5. Aktuelne društvene teme u istraživačkom novinarstvu II 6. Aktuelne društvene teme u istraživačkom novinarstvu II 7. Tehnike u istraživačkom novinarstvu 8. Tehnike u istraživačkom novinarstvu II 9. Tehnike u istraživačkom novinarstvu III 10. Oblikovanje sadržaja I 11. Oblikovanje sadržaja II 12. Novinarstvo podataka 13. Multimedijalno novinarstvo 14. Etička pitanja u istraživačkom novinarstvu 15. Zaključno razmatranje
Metode izvođenja nastave
Nastava na predmetu izvodiće se predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadatih materijala i pisanjem radova iz predispitnih obaveza. Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza u toku semestra. Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta (potpis), student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše tri sedmice, odnosno 20% nastave svih časova i predavanja i vježbi na predmetu (12 časova).
Literatura
  1. De Berg, H. (2007). Istraživačko novinarstvo. Beograd, Srbija: Clio.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja vršiće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dvije (2) pismene provjere znanja – kolokvija (po 20 bodova), jedne (1) prezentacije (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Svaka pismena provjera znanja podrazumijeva pisanje skice istraživanja na izabranu temu (5 bodova), i istraživačkog rada koji predstavlja konačni izvještaj (članak, prilog, i sl) iz istraživačkog novinarstva (15 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.