Navigacija

2251 - Arhitektura računara

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Računarstvo i informatika
Naziv Arhitektura računara
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
2251 obavezan 5 3P + V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Sticanje teoretskih znanja o principima organizacije i funkcionisanja osnovnih komponenti klasičnog računarskog sistema te o konceptima paralelne obrade i organizacije računarskih sistema opšte namjene visokih performansi, kao i sticanje praktičnih znanja o razvoju i implementaciji sekvencijalnih i paralelnih programa niskog nivoa.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Studenti će biti osposobljeni da opišu i objasne osnovne termine, koncepte i tehnologije organizacije računarskih sistema, da prepoznaju pogodnost primjene određenih računarskih arhitektura i koncepata u konkretnim aplikativnim oblastima, da mogu da učestvuju u specifikaciji zahtjeva za računarsku arhitekturu manje do srednje kompleksnih sistema, da mogu kreirati asemblerske programe bazirane na 80x86 instrukcionom skupu.
    Sadržaj predmeta
    Istorija razvoja računarskih arhitektura. Klasifikacije računarskih arhitektura. Klasična organizacija računara: CPU, memorijski i I/O podsistem. Principi rada funkcionalnih jedinica. Eksploatacija paralelizma i arhitekturni trendovi. SISD, SIMD, MISD, MIMD arhitekture. Eksploatacija paralelizma na instrukcijskokm nivou. Protočni sistemi i zastoji. Smanjenje negativnih efekata hazarda. Superskalarne i VLIW arhitekture. Arhitektura aktuelnih procesora. Hijerarija i tipovi organizacije memorijskog podsistema. Višeprocesorske arhitekture. Sprežne mreže. Osnovni principi asemblerskog programiranja. Načini adresiranja. Instrukcijski skup opšte namjene za Intelove procesore. Povezivanje asemblerskih programa sa sistemskim funkcijama Linux operativnog sistema i funkcijama standardne C biblioteke. FPU programiranje. SIMD programiranje i paralelizacija po podacima: MMX i SSE setovi instrukcija.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja i laboratorijske vježbe
    Oblici provere znanja i ocenjivanje