Navigacija

2296 - Projektovanje informacionih sistema u internet okruženju

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Računarstvo i informatika
Naziv Projektovanje informacionih sistema u internet okruženju
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
2296 obavezan 8 3P + V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Cilj predmeta je da studentu pruži kvalitetno obrazovanje i znanja iz oblasti projektovanja informacionih sistema u Internet okruženju. Poseban naglasak se stavlja na specifičnosti razvoja distribuiranih informacionih sistema i sigurnosnih aspekata navedenih sistema. Predmet predstavlja završni element u projektovanju informacionih sistema i služi kao poveznica za predmete iz oblasti informacionih sistema i internet tehnologija koje je student slušao u prethodnim semestrima.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Po uspješno završenom kursu, studenti će biti u stanju da: (1) izvrše analizu zahtjeva za informacioni sistem u Internet okruženju. (2) Izvrše analizu sigurnosnih aspekata datog sistema. (3) Odaberu arhitekturu pogodnu za dati sistem. (4) Izvrše projektovanje analiziranog sistema. (5) Praktično realizuju projektovani sistem. (6) Izvrše testiranje realizovanog sistema.
    Sadržaj predmeta
    Računarske mreže i Internet. Distribuirani računarski sistemi. Fail-over i load-balancing klasteri. Sinhrona i asinhrona komunikacija. Sistemi zasnovani na prosljeđivanju poruka. Paradigme razvoja softvera i metodologija razvoja softvera u distribuiranom okruženju. Infrastruktura, platforma i softver kao usluga (IaaS, PaaS i SaaS). NoSQL baze podataka. Sigurnosni aspekti distribuiranih računarskih sistema.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, prezentacije, praktičan rad (projektovanje aplikacije)
    Oblici provere znanja i ocenjivanje