B14825 - Tradicionalni proizvodi od mesa i mlijeka
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Tradicionalni proizvodi od mesa i mlijeka | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14825 | obavezan | 8 | 2P + 1V | 3.5 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Studentima omogućiti sticanje znanja / razumijevanja – u pogledu značaja tradicionalnih proizvoda animalnog porijekla, specifičnih karakteristika i prepoznatljivosti, te njihovog mjesta i uticaja na ukupnu industrijsku proizvodnju. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata u pogledu poznavanja porijekla, specifičnosti (i uticaja) područja porijekla, karakteristika procesa, posebno prepoznavanje specifičnih karakteristika kvaliteta tradicionalnih (posebno domaćih) proizvoda od mlijeka i mesa. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Značaj tradicionalnih proizvoda animalnog porijekla, njihov uticaj na razvoj i mjesto u industrijskoj proizvodnji (zemlja/svijet). Važniji tradicionalni proizvodi od mesa i mlijeka u svijetu. Važniji proizvodi, geografske, klimatske i druge karakteristike područja sa kojeg potiču, zatim procesi proizvodnje, kao i svojstva kavliteta (posebno senzornih) tradicionalnih proizvoda od mesa / mlijeka u našoj zemlji. Uporedna svojstva kvaliteta tradicionalnih i odgovarajućih industrijskih proizvoda od mesa i mlijeka. Neophodni uslovi za izradu bezbjednih proizvoda, prepoznatljivih (tipičnih) svojstava kvaliteta (od mesa i mlijeka). Poznavanje zahtijeva i postupka zaštite oznake geografskog porijekla tradicionalnih proizvoda (od mesa i mlijka), definisanih važećom regulativom kod nas i svijetu. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere i završni ispit. | ||||
