Navigacija

B14825 - Tradicionalni proizvodi od mesa i mlijeka

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Tradicionalni proizvodi od mesa i mlijeka
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B14825 obavezan 8 2P + 1V 3.5
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
-
Ciljevi izučavanja predmeta
Studentima omogućiti sticanje znanja / razumijevanja – u pogledu značaja tradicionalnih proizvoda animalnog porijekla, specifičnih karakteristika i prepoznatljivosti, te njihovog mjesta i uticaja na ukupnu industrijsku proizvodnju.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata u pogledu poznavanja porijekla, specifičnosti (i uticaja) područja porijekla, karakteristika procesa, posebno prepoznavanje specifičnih karakteristika kvaliteta tradicionalnih (posebno domaćih) proizvoda od mlijeka i mesa.
Sadržaj predmeta
Značaj tradicionalnih proizvoda animalnog porijekla, njihov uticaj na razvoj i mjesto u industrijskoj proizvodnji (zemlja/svijet). Važniji tradicionalni proizvodi od mesa i mlijeka u svijetu. Važniji proizvodi, geografske, klimatske i druge karakteristike područja sa kojeg potiču, zatim procesi proizvodnje, kao i svojstva kavliteta (posebno senzornih) tradicionalnih proizvoda od mesa / mlijeka u našoj zemlji. Uporedna svojstva kvaliteta tradicionalnih i odgovarajućih industrijskih proizvoda od mesa i mlijeka. Neophodni uslovi za izradu bezbjednih proizvoda, prepoznatljivih (tipičnih) svojstava kvaliteta (od mesa i mlijeka). Poznavanje zahtijeva i postupka zaštite oznake geografskog porijekla tradicionalnih proizvoda (od mesa i mlijka), definisanih važećom regulativom kod nas i svijetu.
Metode izvođenja nastave
Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, konsultacije.
Literatura
  1. Joksimović J., 1978, Tehnologija suvomesnatih proizvoda i kobasica, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
  2. Dozet N., Adžić N., Živić N., 1996, Autohtoni mliječni proizvodi, Poljopriverni institut, Podgorica i SILIMIR – Beograd
  3. Glavni elaborat o zaštiti geografskog porijekla proizvoda od mesa i mlijeka (prihvaćeni od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije)
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pismene provjere i završni ispit.