B14832 - Propisi o kvalitetu hrane sa posebnom nutritivnom namjenom
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Propisi o kvalitetu hrane sa posebnom nutritivnom namjenom | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14832 | obavezan | 6, 8 | 2P + V | 3.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| / | / | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Da se student upozna sa najvažnijim zakonskim propisima o kvalitetu i bezbjednosti hrane u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj; sa propisanim specifičnim uslovima kvaliteta za određene kategorija hrane sa posebnom nutritivnom namjenom, kao i praktičnom primjenom istih zakonskih propisa. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Poslije realizacije nastave i polaganja ispita student treba biti osposobljen da samostalno koristi i primjenjuje odredbe zakonskih propisa koji se odnose na kvalitet različitih kategorija hrane sa posebnom nutritivnom namjenom, uslove proizvodnje, pakovanja i označavanja opštih i specifičnih informacija o hrani, o označavanju nutritivnog sastava, nutritivnih i zdravstvenih izjava na upakovanoj hrani, kao i uslova stavljanja tih proizvoda na tržište. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Odredbe propisane Zakonom o hrani; Propisi o opštim i specifičnim zahtjevima za higijenu i bezbjednost hrane koja se nudi natržištu i kontrolu primjene tih odredbi; Deklarisanje i označavanje hrane, obavezne informacije, uslovi označavanja nutritivnog sastava prehrambenog proizvoda, označavanje nutritivnih i zdravstvenih izjava na upakovanoj hrani; Zakonski propisi o kvalitetu i uslovima stavljanja na tržište određenih kategorija hrane sa posebnom nutirivnom namjenom: hrane za djecu, hrane koja se koristi za kontrolu i smanjenje tjelesne mase, hrane za posebnu medicinsku namjenu, hrane za osobe netolerantne na gluten; dodataka hrani, kao i drugih proizvoda sa posebnim funkcionalnim svojstvima i namjenom. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Predavanja, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere i završni ispit. | ||||
