Navigacija

B14832 - Propisi o kvalitetu hrane sa posebnom nutritivnom namjenom

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Propisi o kvalitetu hrane sa posebnom nutritivnom namjenom
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B14832 obavezan 6, 8 2P + V 3.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    / /
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Da se student upozna sa najvažnijim zakonskim propisima o kvalitetu i bezbjednosti hrane u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj; sa propisanim specifičnim uslovima kvaliteta za određene kategorija hrane sa posebnom nutritivnom namjenom, kao i praktičnom primjenom istih zakonskih propisa.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Poslije realizacije nastave i polaganja ispita student treba biti osposobljen da samostalno koristi i primjenjuje odredbe zakonskih propisa koji se odnose na kvalitet različitih kategorija hrane sa posebnom nutritivnom namjenom, uslove proizvodnje, pakovanja i označavanja opštih i specifičnih informacija o hrani, o označavanju nutritivnog sastava, nutritivnih i zdravstvenih izjava na upakovanoj hrani, kao i uslova stavljanja tih proizvoda na tržište.
    Sadržaj predmeta
    Odredbe propisane Zakonom o hrani; Propisi o opštim i specifičnim zahtjevima za higijenu i bezbjednost hrane koja se nudi natržištu i kontrolu primjene tih odredbi; Deklarisanje i označavanje hrane, obavezne informacije, uslovi označavanja nutritivnog sastava prehrambenog proizvoda, označavanje nutritivnih i zdravstvenih izjava na upakovanoj hrani; Zakonski propisi o kvalitetu i uslovima stavljanja na tržište određenih kategorija hrane sa posebnom nutirivnom namjenom: hrane za djecu, hrane koja se koristi za kontrolu i smanjenje tjelesne mase, hrane za posebnu medicinsku namjenu, hrane za osobe netolerantne na gluten; dodataka hrani, kao i drugih proizvoda sa posebnim funkcionalnim svojstvima i namjenom.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, konsultacije.
    Literatura
    1. Grujić Radoslav, Grujić Slavica, Radovanović Radomir. 2016. Upravljanje rizicima u procesima proizvodnje hrane. Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Tehnološki fakultet Zvornik, (BiH).
    2. Lambert J.L, Grujić Slavica, Grujić R. 2005. Food Safety, Information and education of consumers. University of Banja Luka, Faculty of Technology, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina and TEMPUS, Banja Luka (BA), Lleida (E). (In English and Serbian)
    3. Grujić Slavica, Blesić M. 2007. Propisi o hrani. Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka (BiH).
    4. Mazza G. 1998. Functional Foods. Biochemical & Processing Aspects (Eds.), Taylor & Francis Group. CRC Press. USA.
    5. Odgovarajući propisi u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismene provjere i završni ispit.