Navigacija

B24724 - Prirodni polimerni materijali

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Hemijsko inženjerstvo i tehnologije - 240 ECTS
Naziv Prirodni polimerni materijali
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B24724 obavezan 7 2P + V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Organska hemija 1, Organska hemija sa prirodnim produktima Položen ispit
    Ciljevi izučavanja predmeta
    U okviru ovog predmeta studenti će steći znanja o načinima izdvajanja prirodnih polimera iz različitih sirovina, načinima njihovog modifikovanja i prerade, njihovim karakteristikama i primjeni. Studenti će se upoznati sa prednostima prirodnih polimera u odnosu na sintetske.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Student poznaje prirodne polimere, njihova svojstva i mogućnosti primjene kao materijala. Upoznat je sa njihovom razlikom u odnosu na sintetske polimere, u stanju je da odredi, prepozna i poredi svojstva prirodnih polimera u odnosu na sintetske. Poznaje specifičnosti njihove primjene i načine proizvodnje produkata na bazi prirodnih polimera.
    Sadržaj predmeta
    Hemijska građa makromolekula organskog prirodnog porijekla, osnovni pojmovi i podjele. Nadmolekulska struktura polimera. Poređenje prirodnih i sintetskih polimera. Celuloza i proizvodi njene prerade (papir, derivati celuloze). Skrob (sastav, proizvodnja, primjena skroba u neprehrambene svrhe). Kaučuk (prirodni, sintetski, proizvodnja gume). Materijali od ostalih prirodnih polimera (prerade kože, lignin, proteinska vlakna, prirodne smole).
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja. Laboratorijske vježbe-student radi samostalno uz prethodno kolokviranje gradiva vježbe, a nakon završenog eksperimenta piše izvještaj. Posjete Terenska nastava u tvornicama i pogonima.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismene i usmene provjere zananja,
    Posebna naznaka
    -