B14734 - Zakonski propisi i kontrola kvaliteta namirnica
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Zakonski propisi i kontrola kvaliteta namirnica | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14734 | obavezan | 7 | 2P + 1V | 3.5 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| / | / | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Da se student upozna sa: zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj; značajem usaglašavanja nacionalnih propisa i standarda sa međunarodnim; procedurama za donošenje propisa o hrani; sadržajem najvažnijih zakonskih propisa o kvalitetu i bezbjednosti hrane i njihovom praktičnom primjenom. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Poslije realizacije nastave i polaganja ispita student treba biti osposobljen da koristi stečena znanja i samostalno primjenjuje odredbe horizontalnih zakonskih propisa koji se odnose na kvalitet i bezbjednost hrane, provjerava usaglašenost kvaliteta proizvoda i procesa sa propisanim uslovima, odnosno da sugeriše korektivne mjere ako se ustanovi neusaglašenost. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Standardi kvaliteta i bezbjednosti proizvoda i standardizacija; Propisi o hrani u BiH i RS; Zakon o hrani; Uslovi rada koje moraju ispunjavati ovlaštene ispitne laboratorije koje provode analize hrane; Propisi o higijeni hrane – opšti i specifični uslovi koje moraju ispuniti subjekti u poslovanju sa hranom; Deklarisanje i označavanje hrane; Kontaminenti u hrani (Kontaminenti biološkog porijekla, Teški metali kao kontaminenti, Rezidue pesticida, herbicida i nitrati kao kontaminenti, Rezidue veterinarskih medicinskih proizvoda, Materije koje dolaze u kontakt sa hranom, Kontaminacija uzrokovana GMO, Prehrambeni aditivi kao kontaminenti u hrani). | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Predavanja, računske vježbe, seminarski rad konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere i završni ispit. | ||||
