Navigacija

B13626 - Zakonski propisi i kontrola kvaliteta namirnica

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Zakonski propisi i kontrola kvaliteta namirnica
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B13626 obavezan 6 2P + 1V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
/ /
Ciljevi izučavanja predmeta
Da se student upozna sa: zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj; značajem usaglašavanja nacionalnih propisa i standarda sa međunarodnim; procedurama za donošenje propisa o hrani; sadržajem najvažnijih zakonskih propisa o kvalitetu i bezbjednosti hrane i njihovom praktičnom primjenom.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Poslije realizacije nastave i polaganja ispita student treba biti osposobljen da koristi stečena znanja i samostalno primjenjuje odredbe horizontalnih zakonskih propisa koji se odnose na kvalitet i bezbjednost hrane, provjerava usaglašenost kvaliteta proizvoda i procesa sa propisanim uslovima, odnosno da sugeriše korektivne mjere ako se ustanovi neusaglašenost.
Sadržaj predmeta
Standardi kvaliteta i bezbjednosti proizvoda i standardizacija; Propisi o hrani u BiH i RS; Zakon o hrani; Uslovi rada koje moraju ispunjavati ovlaštene ispitne laboratorije koje provode analize hrane; Propisi o higijeni hrane – opšti i specifični uslovi koje moraju ispuniti subjekti u poslovanju sa hranom; Deklarisanje i označavanje hrane; Kontaminenti u hrani (Kontaminenti biološkog porijekla, Teški metali kao kontaminenti, Rezidue pesticida, herbicida i nitrati kao kontaminenti, Rezidue veterinarskih medicinskih proizvoda, Materije koje dolaze u kontakt sa hranom, Kontaminacija uzrokovana GMO, Prehrambeni aditivi kao kontaminenti u hrani).
Metode izvođenja nastave
Predavanja, računske vježbe, seminarski rad konsultacije.
Literatura
  1. Grujić Radoslav, Grujić Slavica, Radovanović Radomir. 2016. Upravljanje rizicima u procesima proizvodnje hrane.Tehnološki fakultet Zvornik Univerziteta u Istočnom Sarajevu, 468 strana, ISBN: 978-99955-81-20-6.
  2. Grujić Slavica, Blesić M. 2007. Propisi o hrani. Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka (BiH). 305.str.
  3. Lambert J.L, Grujić Slavica, Grujić R. 2005. Food Safety, Information and education of consumers. University of Banja Luka, Faculty of Technology, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina and TEMPUS, Banja Luka (BA), Lleida (E). (In English and Serbian)
  4. Goodburn Kaarin, 2001. EU Food Law, A practical guide. CRC Press, Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England.
  5. Odgovarajući propisi u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pismene provjere i završni ispit.