B14847 - Gotova hrana modifikovanog nutritivnog kvaliteta
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Gotova hrana modifikovanog nutritivnog kvaliteta | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14847 | obavezan | 8 | 2P + V | 4.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| nema | nema | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa teorijskim i praktičnim saznanjima iz oblasti proizvodnje gotove hrane, hrane modifikovanog kvaliteta, uz poštovanje načela higijene i upravljanja operacijama. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Stvaranje visokoobrazovanih sručnjaka sposobnih za rad u industriji proizvodnje gotove hrane, kao i u projektnim, stručnim, naučnim i obrazovnim ustanovama koje se bave ovom problematikom. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Biološke potrebe organizma za nutrijentima, nutritivne vrijednosti pojedinih neprerađenih namirnica, procesi suve i toplotne obrade namirnica (kuvanje, pečenje, prženje, dinstanje) i promjene koje nastaju na namirnicama tj. nutrijentima. Osnovni principi i primjena mikrotalasa u industriji gotove hrane. Tehnološki postupci dobijanja različitih gotovih prehrambenih proizvoda. Proizvodnja hrane za djecu različitog uzrasta na bazi mlijeka, ekstrakata žita, povrća i mesa za različite uzraste djece. Proizvodnja žita za doručak (muslija i snek proizvoda). Proizvodnja jela za posebne kategorije potrošača (dijeteske namirnice, alergeni u hrani, deklarisanje), gotove hrane modifikovanog kvaliteta. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih tehnologija, eksperimentalne vježbe u laboratoriji i industrijskim pogonima, računske vježbe, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere znanja, završni usmeni ispit. | ||||
