Navigacija

OA07PIGE - Prostorna i graditeljska ekonomika

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Prostorna i graditeljska ekonomika
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA07PIGE obavezan 5 1P + 1V 2.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema Nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj predmeta je da inženjeri arhitekture ovladaju problematikom ekonomskog i finansijskog aspekta planiranja, projektovanja i građenja u skladu sa važećim zakonskim propisima.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti su osposobljeni za rješavanje različitih ekonomskih problema i poslova u praksi građevinarstva, da razumiju način finansiranja realizacije investicionih projekata, planiranje troškova, mehanizme naplate izvedenih radova i kontrolu troškova realizacije projekta.
Sadržaj predmeta
Vrijednost objekta. Aspekt investitora. Trougao projektnih ciljeva. Investicioni program. Poslovanje u projektovanju i građenju. Ugovorna dokumentacija. Licitacioni elaborat. Finansijski plan realizacije izgradnje. Dinamički plan. Kriva ulaganja. Svjetska praksa kod ugovaranja. FIDIC. Odštetni zahtjevi. Tenderska dokumentacija. Finansijski procesi i upravljanje investicionim projektom. Predmjer i predračun. Opšti i posebni uslovi ugovaranja. Biznis plan. Studija opravdanosti. Studija izvodljivosti. Metode vrjednovanja projekata (Cost-Benefit). Metodologije procjene (UNIDO, ...). Finansiranje projekata od strane međunarodnih finansijskih institucija (EBRD, IBRD, EIB, ...). Regulativa koja se odnosi na finansije u projektovanju i građenju. Zakon o PDV-u. Zakon o koncesijama.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, samostalna izrada seminarskog rada (elaborata) i konsultacije.
Literatura
  1. 1. Goran Ćirović: Građevinska ekonomija, VII izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola u Beogradu, 2014.
  2. 2. Goran Ćirović: Upravljanje investicijama, V izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola u Beogradu, 2014.
  3. 3. Preporučena literatura (regulativa): Zakon o obligacionim odnosima, Posebne uzanse o građenju, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o porezu na dodatu vrednost, Zakon o koncesijama
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da urade semestralni zadatak (elaborata) i polože testove i/ili završni ispit.
Posebna naznaka
.