Navigacija

OAI07UI - Upravljanje investicijama

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektonsko inženjerstvo
Naziv Upravljanje investicijama
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OAI07UI izborni 8 1P + 3V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema Nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj je da arhitekte ovladaju procedurama za efikasno upravljanje investicionim projektima. Kurs treba da omogući da se upravljanje investicijama prouči sa više aspekata: tehničko-tehnološkog, pravnog i ekonomskog.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Ovladavanje zakonitostima, problemima i procedurama koje su u neposrednoj vezi sa finansijama i, uopšte sa poslovanjem u građevinarstvu.
Sadržaj predmeta
Finansijske procedure/procesi i uticaj tržišnih uslova na upravljanje investicionim programom. Proizvodna i tržišna vrednost građevinskog objekta.Investicioni programi. Biznis planovi.Studije opravdanosti.Studije izvodljivosti.Kontrola finansijskih tokova i poslovanja u građevinarstvu. Naplata izvedenih radova. Plan, program i struktura upravljanja investicijama. Finansijski tok/cash flow. Upravljanje ugovaranjem izvođenja građevinskih radova. Načini ugovaranja u domaćoj praksi.Načini ugovaranja u svetskoj praksi. Tenderske procedure i ugovorna dokumentacija FIDIC-a. Tenderske procedure i ugovorna dokumentacija međunarodnih finansijskih institucija. Planiranje, realizacija i kontrola aktivnosti u proceduri realizacije investicionih projekata finansiranih od strane međunarodnih finansijskih institucija (IBRD, IDA, EBRD, EIB, EAR).
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe.
Literatura
  1. Ćirović, G., Upravljanje investivijama, Visoka građevinsko-geodetska škola, Beograd, 2009.
  2. 1. Ćirović, G., Luković, O.: "Finansijsko poslovanje i investicije u građevinarstvu", II izdanje, Viša građevinsko-geodetska škola u Beogradu, Beograd, 2005., 408 str.
  3. 3. Malešević, E., Malešević, Đ.: “Upravljanje investicijama“, Građevinski fakultet u Subotici, Subotica, 2003., 144 str.
  4. 4. Ćirović, G., Luković, O., Jovović, S. : “Vrednovanje i revalorizacija investicionih ulaganja u građevinasrtvu Kliza skala“, Gradski zavod za vještačenja-Beograd; Signature, Beograd 2003, 181 str
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi, da urade i odbrane seminarski rad (elaborata) i polože završni ispit.
Posebna naznaka
.