Navigacija

OG07PN - Projektovanje i nadzor

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Projektovanje i nadzor
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OG07PN obavezan 4 1P + 1V 2.5
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema Nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Ovladavanje pravnim i tehničkim procedurama realizacije objekata, redoslijedom aktivnosti i postupcima koji se odnose na investitore, projektante i izvođače, kao i vrstom, nivoima i sadržajem tehničke i investicione dokumentacije, vrstama i načinom njihove primjene prilikom izgradnje objekata.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će biti osposobljeni da pripremaju i/ili učestvuju u tenderskim procedurama za nabavke radova, kao i da upravljaju investicionim projektima u skladu sa ugovorima o građenju koje su zaključila građevinska preduzeća. Osposobljenost studenata da razumiju značaj ugovora o građenju, njegove bitne i druge elemente kao i različite modalitete ugovora o građenju koje će susretati u praksi.
Sadržaj predmeta
Upravljanje projektom i projektovanje. Faze projekta i procesi. Podjela dokumentacije. Upravljanje izradom planske dokumentacije. Studija opravdanosti. Plan ulaganja finansijskih sredstava. Investicioni program. Sadržaj i obim tehničke dokumentacije. Fizika zgrade. Način pripreme tehničke dokumentacije. Pregled aktivnosti na projektovanju. Tehnička i stručna kontrola tehničke dokumentacije. Specifičnosti i sadržaj pripreme tehničke dokumentacije. Izmjene projektne dokumentacije i kvalitet građenja. Ugovorna dokumentacija. Dokumentacija koja definiše odnose između naručioca i projektanta i između naručioca i izvođača radova. Svjetska praksa. FIDIC. Odštetni zahtjevi. Gradilišna dokumentacija. Dokumentacija koja prati izvođenje radova. Dužnosti izvođača radova. Nadzor u toku izgradnje objekata. Tehnički pregled objekta. Inspekcijski nadzor. Upravni nadzor. Pravna regulativa. Zakon o uređenju prostora. Zakon o građevinskom zemljištu. Zakon o izgradnji objekata. Pravilnici. Posebne uzanse o građenju. Zakon o standardizaciji. Zakon o zaštiti na radu. Građevinska usluga u skladu sa serijom standarda ISO 9000:2000 i ISO 14000.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, samostalna izrada semestralnog zadatka (elaborata) i konsultacije.
Literatura
  1. 1. Ćirović, G., Pravna regulativa u građevinarstvu, VI izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola, Beograd, 2013.
  2. 2. Ćirović, G., Nikolić Topalović M.,Građevinsko urbanističke procedure, II izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola, Beograd, 2013.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da urade semestralni zadatak (elaborata) i polože kolokvijume i/ili završni ispit.
Posebna naznaka
.