Navigacija

1C13GOS61 - Populaciona dinamika

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geografija
Naziv Populaciona dinamika
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
1C13GOS61 obavezan 8 2P + 2V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Položen ispit iz predmeta Geografija stanovništva
Ciljevi izučavanja predmeta
Usvajanje specifičnih znanja kroz analizu dinamičnih komponenti prirodnog kretanja i prostorne pokretljivosti stanovništva, te njihove prostorno-vremenske međuzavisnosti koja uslovljava savremene promjene i procese u demografskom razvoju. Težište proučavanja je na analizi strukturnih obilježja fertiliteta, mortaliteta i migracija stanovništva, kao i na izradu projekcija demografskog razvoja na konkretnom prostoru.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti trebaju steći posebne vještine za prikupljanje relavantnih podataka o stanovništvu, sposobnost detaljne analize akuelnih prirodnih i mehaničkih komponenti kretanja, kao i projekcija budućeg kretanja stanovništva. Analize aktuelnih demografskih procesa i problema pravilnim odabirom demografskih metoda i tehnika obraćuju se na konkretnim primjerima i studijama slučaja, čime se stiču specifična znanja o ulozi i značaju determinanti demografskog razvoja u cilju sprovođenja adekvatnih mjera populacione politike.
Sadržaj predmeta
Značaj demografskih istraživanja. Primarni i sekundarni izvori podataka o stanovništvu – metodologija i način obrade. Statistika stanovništva. Korištenje programskih paketa i softvera u demografskim istraživanjima. Determinante fertiliteta stanovništva. Tablice fertiliteta – način izrade i primjena. Reprodukcija stanovništva. Determinante mortaliteta stanovništva. Tablice mortaliteta – način izrade i primjena. Depopulacija – tipovi i trendovi. Opšti metodološki problemi i teorijski pristupi u razmatranja migracija stanovništva. Izvori podataka i pokazatelji analize migracija. Tipologija i selektivnost migracija. Metode i modeli istraživanja migracija. Funkcionalni kontingenti stanovništva. Tipologija domaćinstava. Tipologija planiranja porodice. Metode i način izrade demografskih projekcija. Demografske teorije i modeli. Savremene determinante demografskog razvoja Republike Srpske. Iskustva populacione politike i planiranje porodice u Republici Srpskoj. Osnovni demografski procesi i budućnost stanovništva Republike Srpske.
Metode izvođenja nastave
Usvajanje specifičnih znanja o savremenim demografskim procesima i problemima, kroz prostorno-vremensku međuzavisnost koju uslovljavaju promjene u populacionoj dinamici. Stručna znanja i sposobnosti će se obezbijediti kroz predavanja, vježbe, konsultacije i praktičnu nastavu kroz posjetu Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske. Na vježbama se vrši obrada seminarskih radova koji obuhvataju studije slučaja, te analizira demografska statistika primjenom odgovarajućih demografskih metoda.
Literatura
  1. B.Đurđev: Osnovne tehnike u demografiji, Zmaj, Novi Sad, 2001.
  2. A.Baletić: Stanovništvo i razvoj, MaTe. Zagreb, 1999.
  3. D.Marinković i A.Majić: Stanovništvo Republike Srpske – demografski faktori i pokazatelji, Univerzitet u Banjoj Luci, Prirodno-matematički fakultet, Banja Luka, 2018.
  4. D.Marinković - Demografske determinante populacione politike Republike Srpske, Univerzitet u Banjoj Luci, Prirodno-matematički fakultet, Banja Luka, 2014.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja se obavlja pismeno (test) u toku semestra. Završni ispit se polaže pismeno (test) i usmeno. Predat i odbranjen seminarski rad na vježbama je uslov za pristupanje pismenom testu, odnosno usmenom ispitu.