Navigacija

2I14BUHV - Ulaganje u hartije od vrijednosti

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Finansije, bankarstvo i osiguranje
Naziv Ulaganje u hartije od vrijednosti
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
2I14BUHV izborni 1, 2 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ne Nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Svrha predmeta je da student savlada odgovarajuće metode analize rizika i prinosa hartija od vrijednosti na finansijskom tržištu. U okviru ovog predmeta analiziraće se klasične tehnike upravljanja rizicima investicionih portfolija, kao i metode mjerenja ostvarenih performansi. Pored toga, biće obrađeni instrumenti i tehnike hedžinga.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student je osposobljen da prati, selektuje i vrši odabir hartija od vrijednosti prilikom kreiranja odgovarajućeg investicionog portfolija. Biće kvalifikovan da analizira i razumije dobijene rezultate portfolio analize, te da rasuđuje o kvalitetu upravljanja portfolio investicijama. Student će moći aktivno da učestvuje u upravljanju investicijama u hartije od vrijednosti institucionalnih investitora i banaka.
Sadržaj predmeta
Okruženje modernog finansijkog tržišta; Analiza prinosa i rizika individualnih hartija od vrijednosti (tehnička i fundamentalna analiza); Analiza i selekcija portfolija hartija od vrijednosti – rizik i prinos; Markovićev model selekcije portfolija; Aplikacija CAPM i indeksnih modela. Equity portfolio menadžment strategije; Bond portfolio menadžment strategije; Hedžing – pojam, vrste i tehnike hedžinga, korišćenje fjučersa, opcija i cvop aranžmana kao instrumenata zaštite investicija u hartije od vrijednosti.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, diskusije i analize slučajeva i konsultacije. Samostalna istraživanja i analize iskustava razvijenih zemalja i zemalja u razvoju.
Literatura
  1. Šoškić, B. D. (2006). Hartije od vrednosti: Upravljanje portfoliom i investicioni fondovi, treće izdanje. Beograd: Ekonomski fakultet
  2. Bodie, Z.; Kane, A.; Marcus, J. A. (2004). Investments. 5th Edition. McGraw-Hill
  3. Fabozzi, J. F.; Markowitz, M. H. (2002). The Theory and Practice of Investment Management. John Wiley and Sons
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Ispit, pristupni rad