Navigacija

B54724 - Vizuelne komunikacije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Grafičko inženjerstvo - 240 ECTS
Naziv Vizuelne komunikacije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B54724 izborni 7 2P + V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Osposobljavanje studenata na apstraktno mišljenje i sticanje osnovnih znanja iz oblasti. Ciljo ovog programa je da se studenti kroz teoretski i praktični rad u okviru ove oblasti, upoznaju sa osnovama vizuelnih komunikacija, kao jednoj od bitnih i važnih oblasti u izučavanju grafičkog dizajna. Komunikacija predstavlja jednu od osnovnih ljudskih potreba i čovjek je to činio od najranijih dana preko prvih crteža u pećinama pa preko piktograma i slikovnog pisma do modernih vizuelnih poruka. Piktogrami su veoma pogodni za komunikaciju jer prevazilaze jezičke barijere. Razvoj novih komunikacionih tehnologija i potreba za bržom komunikacijom nametnuo je i veću potrebu za korišćenjem postojećih kao i kreiranje novih piktograma. Bez dobrog zaštitnog znaka i logotipa gotovo je nezamisliva vizuelna komunikacija u savremenom načinu oglašavanja i razvijanja kvalitetnog brenda. Uz postojeće primjere studenti će se obučavati da kreiraju nove piktograme, logotipe i zaštitne znakove.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Stečena znanja se koriste u struci, samostalnom radu i daljem obrazovanju.
    Sadržaj predmeta
    Uvod u predmet, pojam vizuelnog komuniciranja i njegov značaj. Izučavaju se oblasti piktograma, logotipa, signuma i zaštitnog znaka. Od piktograma iz paleolita do piktograma urbanih sredina i kompjuterskih komunikacija. Forma grafičkih pojednostavljenih simbola pri vizuelnom komuniciranju. Podjela piktograma po formi i namjeni. Vizuelne komunikacije u enterijeru i eksterijeru. VJEŽBA 1. Piktogram, na zadatu temu. Pojam logotipa. Logotip firme, proizvoda, ili manifestacije. VJEŽBA 2. Logotip pojma, na zadatu temu 3 kom. Zaštitni znaci i način klasikovanja. Redizajn znakova i analiza primjera. Vizuelni identitet. Osnovni standardi kod izrade vizuelnog identiteta firme, manifestacije ili proizvoda. Znak, logotip, boja, letering, obilježavanje u enterijeru i eksterijeru, poslovna dokumentacija i reklamna galanterija. Način prezentacije dizajnerskog rada. Dizajn savremeno oblikovanog zaštitnog znaka. Brend i elementi koji utiču na stvaranje brenda. Primjeri iz domaće i strane prakse. Grafički standardi. U ovom dijelu studenti primjenjuju stečena znanja iz predhodnih vježbi i prezentuju taj rezultat kroz kompleksniji zadatak. Knjiga grafičkih standarda, objašnjenja i primjeri. VJEŽBA 3. Zaštitni znak i logotip. VJEŽBA 4. Primjena istih na poslovnoj dokumentaciji (memorandum, koverta, vizit karta…)
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, vježbe i konsultacije.
    Literatura
    1. Anistatija Miller, Jared Bronjn, Logos: Making a Strong Mark, Rockport, 2004
    2. Fruht, M.; Rakić, M.; Rakić, I., Grafički dizajn kreacija za tržište, Zavod za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava, Beograd, 2004
    3. Nedeljković, M., Marketinški priručnik, D.O.O, Dnevnik - Novine i časopisi, Novi Sad, 2001
    4. Nedeljković, S.; Nedeljković, U., Pismo i tipografija, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, 2012
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismeni (grafički radovi) i usmeni ispit.