Navigacija

O14PIN - Poslovna informatika

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Ekonomija i poslovno upravljanje
Naziv Poslovna informatika
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
O14PIN obavezan 1 3P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslovljenosti.
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj predmeta je upoznavanje studenata sa savremenim teorijskim i praktičnim aspektima poslovne informatike. Studenti se upoznaju s poslovnom informatikom kao teorijskom i praktičnom disciplinom, kao i sa primjenom informacione tehnologije u poslovanju. Posebno se izučava problematika pojedinih komponenata informacionih sistema, kao i globalna računarska mreža internet i elektronsko poslovanje. Cilj izučavanja predmeta je da se upozori i na rizike koje stvara primjena informacione tehnologije u poslovanju, te da se naglasi potreba za vođenjem brige o bezbjednosti informacionih sistema i zaštiti od zloupotreba informacione tehnologije.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti stiču opšta znanja o primjeni informacione tehnologije u poslovanju, te se upoznaju s najsavremenijim informacionim tehnologijama koje se koriste u poslovanju, kako sa organizacionog, tako i sa funkcionalnog aspekta. Osim toga, predmet omogućava studentima da upoznaju programske alate, gotova programska rješenja i načine njihovog korišćenja u rješavanju ekonomskih poslovnih problema.
Sadržaj predmeta
Informatika i savremeni svijet. Globalizacija i ekonomija znanja. Strateška primjena informacione tehnologije u ekonomiji znanja. Informacione tehnologije kao infrastruktura u poslovanju. Hardware. Software. Podaci, informacije, znanje. Organizacija podataka na računaru (datoteke, baze podataka, skladište podataka, baza dokumenata). Ergnomija radnih mjesta s personalnim računarima. Organizacija i upravljanje informatikom kao poslovnom funkcijom. Načini organizacije informacionog sistema. Računarske mreže i internet tehnologija. Internet usluge. Intranet i ekstranet. Primjena informacione tehnologije u poslovanju. Dijelovi informacionog sistema – organizacioni aspekt. Dijelovi informacionog sistema – funkcionalni aspekt. Integralni informacioni sistem. Sistemi za poslovno odlučivanje (modeliranje u poslovnom odlučivanju, metode računarskog modeliranja, simulaciono modeliranje). Ekspertni sistemi. Elektronsko poslovanje. Primjene koncepta elektronskog poslovanja (elektronski marketing, elektronsko bankarstvo, elektronska trgovina, učenje na daljinu, poslovanje u pokretu). Rizici primjene informacione tehnologije u poslovanju. Zloupotreba informacione tehnologije i informatički rizici. Bezbjednost informacionih sistema i zaštita od zloupotrebe informacione tehnologije. Problemi bezbjednosti u elektronskom poslovanju i informatički kriminalitet. Etika i informaciona tehnologija.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, seminarski radovi, vježbe na računarima, studentske prezentacije.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Kolokvij 1 (0-20 bod); Kolokvij 2 (0-20 bod.); Završni ispit (0-50 bod.); Pohađanje nastave (2 boda); Aktivnosti na nastavi (0-8 bod.)
Posebna naznaka
Položen test na računarima je preduslov za izlazak na završni ispit.