Navigacija

O14RSFM - Strateški finansijski menadžment

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Ekonomija i poslovno upravljanje
Naziv Strateški finansijski menadžment
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
O14RSFM obavezan 7 4P + 2V 8.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ne Nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Strateški finansijski menadžment se izučava na završnoj godini prvog ciklusa studija kao sinteza znanja iz oblasti finansija. Cilj ovog predmeta je spajanje logičnog i teorijskog kao pretpostavka praktične primjene koja slijedi nakon završetka studija. Konkretizacija ovog cilja ogleda se u mogućnosti shvatanja značaja i načina donošenja strateških finansijskih odluka u preduzeću, kao i u savladavanju tehnika za sprovođenje tih odluka.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Usvajanje napredne finansijske teorijske misli je očekivan rezultat, kao i vještina njene kreativne primjene. Ovo podrazumijeva sticanje znanja o principima, procesima te opštim i posebnim rješenjima u vezi s finansijskim odlukama i njihovim posljedicama. Studenti se osposobljavaju za prepoznavanje strateških problema iz oblasti finansijskog menadžmenta i za samostalno ili timsko reagovanje u pravcu njihovog optimalnog rješavanja. Očekuje se da studenti usvoje stručnu terminologiju i da budu motivisani i zainteresovani za oblast finansija kao svoje buduće profesije.
Sadržaj predmeta
Finansijski sistem preduzeća, njegovo okruženje i strateški finansijski menadžment; Poslovno okruženje; Cijena i vremenska vrijednost novca; Rizik i prinos; SARM i ART teorija; Finansijska tržišta i njihova efikasnost; Hipoteze o efikasnosti tržišta; Strategije preduzeća; Donošenje odluka o investiranju; Donošenje odluka o finansiranju; Teorije i važnost strukture kapitala; Donošenje odluka o dividendi. Restrukturiranje i konkurentska sposobnost preduzeća.
Metode izvođenja nastave
Oblici nastave su predavanja, vježbe, samostalni seminarski radovi pod mentorstvom nastavnika i saradnika, redovne i e-konsultacije, diskusije o slučajevima iz prakse. Predavanja i vježbe se zasnivaju na dvosmjernoj komunikaciji s ciljem da se studentima sadržaj predmeta približi i objasni praktičnim primjerima, ilustracijama i konkretnim zadacima. Izrada seminarskih i pristupnih radova odvija se uz mentorstvo nastavnika ili saradnika, uz dosljednu primjenu metodologije za izradu radova prilagođenu prvom ciklusu studija.
Literatura
  1. Mikerević, D. (2010). Napredni strateški finansijski menadžment. Banja Luka: Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Finrar.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Kolokvijum, usmeni ispit