Navigation

N20-67 - Teorije komuniciranja

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Teorije komuniciranja
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
N20-67 mandatory 6 3L + 1E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisan VI semestar
Learning objectives
Na ovom predmetu studenti se upoznaju sa savremenim pristupima u teoriji komuniciranja. Studenti prvo razmatraju prirodu i ulogu teorije, najvažnija mjerila za vrednovanje teorije, kao i glavne taksonomije teorije komuniciranja. Nakon uvida u najvažnija konstitutivna istraživanja i teorije, savremene teorije se razmatraju u svjetlu komunikacijskih tema i problema u različitim društvenim kontekstima, odnosno u svjetlu različitih metateorijskih pristupa temama i rješenjima problema. Kroz raspravu o različitim tumačenjima prirode i funkcije ljudskog komuniciranja studenti razmatraju primjenu teorija, kako u pojedinim oblastima svakodnevnog društvenog života, tako i u naučnim istraživanjima. Predmet zaokružuje razmatranje daljeg razvoja teorija komuniciranja.
Learning outcomes
Nakon pohađanja predmeta, studentima su jasni najvažniji pojmovi i pristupi u teoriji komuniciranja. Student umije da praktično primijeni pojedine teorije u različitim kontekstima savremenog društvenog života, kao i u tumačenju i istraživanju komunikacijskih pojava.
Content
1. Teorijsko poimanje i objašnjenje komuniciranja; Razmatranje teorije i naučnog mišljenja; 2. Filozofska pitanja u teoriji komuniciranja; Osnovna mjerila za vrednovanje teorija; 3. Različiti pristupi i taksonomije u teoriji komuniciranja; 4. Utvrđivanje materije; 5. Istorijski korijeni i razvoj komunikologije i teorije komuniciranja; 6. Teorije jezika i značenja; 7. Teorije neverbalnog komuniciranja i tumačenja značenja; 8. Utvrđivanje materije; 9. Retoričke, narativne i teorije dramatizacije; 10. Teorije interpersonalnog komuniciranja; 11. Teorije komuniciranja u maloj grupi; 12. Utvrđivanje materije; 13. Medijska teorija i teorije novih medija; 14. Kritičke teorije komuniciranja; 15. Zaključno razmatranje
Teaching Methods
Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza u toku semestra. Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta (potpis), student(ica/kinja) može ukupno izostati najviše tri sedmice, odnosno 20% nastave svih časova predavanja i vježbi na predmetu (12 časova).
Literature
  1. Griffin, E., Ledbetter, A., i Sparks, G. (2019). A first look at communication theory (10. izd.). McGraw-Hill. (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), pismenog rada i prezentacije (10 bodova) i redovnog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Kolokvij je pismeni test koji se izvodi u toku semestra. Pismeni rad je istraživački rad o jednoj teoriji. Na završnom ispitu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.