Navigation

DSDN-SM-5 - Modern journalism

Course specification
Type of study Doctoral studies
Study programme
Course title Modern journalism
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
DSDN-SM-5 mandatory 2, 3 4L + 2E 8.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisan drugi semestar
Learning objectives
Razmatra se novinarstvo kao profesija u savremenom društvu s posebnim osvrtom na tehnološke ali i političke i ekonomske uticaje na medije i novinare. Posebno se obrađuju ulooga i značaj profesionalne grupe komunikatora-novinara, službenika za odnose s javnošću i istraživača medija te njihove sličnostii razlike kada je riječ o uticaju na javno mnjenje. Proces digitalizacije uticao je na transformaciju novinarske profesije i iskustva u BiH u tim procesima su različita od potpune primjene do nemogućnosti da se adekvatno informiše zbog neprilagođenosti novinara novim uslovima rada s jedne, i nedostatka finansijskih sredstava, s druge strane. Novinarska deontologija je promjenjena pod uticajem senzacionalizma i tabloidizacije kao posljedica ,,tabloidnog društva'' što dovodi u pitanje povjerenje publike u nezavisnost i načela novinarske profesije i negativno utiče na afirmaciju istraživačkog novinarstva.
Learning outcomes
Kandidat/kinja treba da se upozna sa konceptom i sadržajem savremenog novinarstva i funkcionisanjem medija u izmjenjenim uslovima te da stekne uvid u problematiku informativne djelatnosti. Nakon pohađanja predmeta, kandidatima/kinjama biće jasni najvažniji aspekti savremenog novinarstva (politički, ekonomski, tehnološki, etički), i funkcionisanje medija informisanja pod različitim uticajima s ciljem očuvanja digniteta novinarske profesije.
Content
Nastava iz ovog predmeta sadrži sljedeće nastavne teme: Novinarstvo kao zanimanje, faktori uticaja u novinarstvu; Profesionalna etika novinarstva, uvod u rasprave o etici profesije; Teorija vrijednosti vijesti i istraživanje pristrasnosti; Savremeno novinarstvo između profesionalizma i profita; Organizacione promjene u medijima i njihov uticaj na savremeno novinarstvo; Kontrola medija i uloga novinara u sistemu javnog komunivciranja u BiH; Nezavisno novinarstvo i cenbtri moći; Medijska manipulacija kao obmana slobode; Kriza štampe i mogućnosti i perspektive štampanih medija; Audio-vizuelni mediji i savremeno novinarstvo; Profesionalne grupe komunikatora i njihova međuzavinost u savremenom IKS-u; Novinarstvo i odnosi s javnošću-između partnerstva i antagonizma; Fenomen društvenih mreža u savremenom informisanju; Savremeno istraživačko novinarstvo i njegova ograničenja; Mediji i novinari kao generatori spektakla.
Teaching Methods
Nastava na predmetu izvodiće se predstavljanjem nastavnih tema, razgovorom o najvažnijim dijelovima nastavne materije, proučavanjem i prezentacijom zadatih sadržaja i pisanjem radova iz predispitnih obaveza. Da bi se stekao uslov za ovjeru pohađanog predmeta, kandidat/kinja može izostati najviše tri puta, odnosno 20 odsto nastave iz predmeta.
Literature
  1. Bešker Inoslav, Istraživačko novinarstvo, Press data, Zagreb, 2004. (Original title)
  2. Vilović, Gordana, Istraživačkonovinarstvo, tablidizacijaietika, Društvenaistraživanja, br.6.Zagreb, 2003. (Original title)
  3. Vlajki Emil, Uvod u komuniciranje postmodernizma, FPDN, Banjaluka, 2007. (Original title)
  4. Voćkić-Avdagić, Jelenka Suvremene komunikacije-ne/sigirna igra svijeta, FPN Sarajevo, 2002. (Original title)
  5. Đurić Dušan, Profesija novinar, Beograd, Pergament/NIC“Vojska“, 2001. (Original title)
Evaluation and grading
Rad kandidata/kinje vrednovaće se tokom semestra u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita (pismeni i usmeni), u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze sastoje se od analize medijskih sadržaja (4 eseja) na osnovu analize odabranih medija (štampanih, elektronskih i On lajn) o različitim temama kao i njihovo poređenje sa izvještavanjem medija u regionu.