Navigation

MN-9 - Contemporary journalism and public discourse

Course specification
Type of study Master academic studies
Study programme
Course title Contemporary journalism and public discourse
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
MN-9 mandatory 1 4L + 2E 8.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisan I semestar akademskih studija drugog ciklusa, smjer Novinarske studije. Pohađanje nastave iz predmeta nije posebno uslovljeno, izuzev prethodno navedenog uslova.
Learning objectives
Razumijevanje osnovnih determinanti savremenog novinarstva i izazova u savremenim medijima koji ugrožavaju slobodu govora, kulturu dijaloga i konstruktivnu kritiku. Razumijevanje savremenog novinarstva u odnosu na politiku, kulturu i nauku, i prirode njihovog međuodnosa. Razumijevanje opstruktivnih obrazaca u kontekstu doprinosa demokratičnosti javnog komuniciranja i institucionalnih i profesionalnih mehanizama u zaštiti slobode govora.
Learning outcomes
Studenti će biti osposobljeni da identifikuju i primjenjuju profesionalne standarde značajne u kontekstu razvijanja kulture govora i dijaloga u javnom diskursu, te da njihovim razumijevanjem i primjenom doprinesu opstruisanju negativinih trendova u savremenom novinarstvu koji vode ka njihovom ugrožavanju, tabloidizaciji i senzacionalizmu. Studenti se osposobljavaju da razlikuju informisanje kao djelatnost od javnog interesa i od propagande kao zadovoljavanja nekog partikularnog interesa.
Content
1. Determinantne savremenog novinarstva; 2. Slojevi javnog diskursa; 3. Jezik savremenih medija; 4. Medijska eristika i javni diskurs; 5. Problem odsustva autentičnog dijaloga u medijima; 6. Sloboda govora, kultura dijaloga i kritika u savremenom novinarstvu; 7. Etički principi u javnoj komunikaciji; 8. Savremeno novinarstvo i politika; 9. Savremeno novinarstvo i kultura; 10. Savremeno novinarstvo i nauka; 11. Tabloidizacija i senzacionalizam u savremenom novinarstvu; 12. Opstruktivni obrasci u unapređenju demokratičnosti javnog komunicirinja; 13. Tehnike prikrivanja propagande; 14. Savremeno novinarstvo i recepcijski podsistem; 15. Institucionalna i esnafska zaštita slobode medija.
Teaching Methods
Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem radova iz predispitnih obaveza. Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i izrada predispitnih obaveza u toku semestra.
Literature
  1. Foa, M. (2017). Gospodari medija: spin doktori i manipulacija javnošću u službi vlasti. (Original title)
  2. Stanojević, D. Ž. i Đorđević, M. M. (2020). Mediji i život bez smisla. Beograd: Clio. (Original title)
  3. Stanojević, D. (2009). Medijska eristika i javni diskurs. Beograd: Serbika. (Original title)
  4. Angler, M. V. (2019). Uvod u naučno novinarstvo. Beograd: Centar za promociju nauke. (Original title)
  5. Kastels, M. (2014). Moć komunikacija, Beograd: Clio. (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja vršiće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra u formi usmenog ispita za vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvijuma (po 20 bodova), jednog (1) seminarskog rada na zadanu temu i njegove prezentacije na času. Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Kolokvijumi se sastoje iz pismenih radova koji se izvode u toku semestra. Nastavnik će na početku semestra bliže objasniti način izvođenja i termine kolokvijuma.
Specific remarks
Nema posebne naznake za predmet.