Navigation

MK-3 - Međunarodno komuniciranje (MK-3)

Course specification
Type of study Master academic studies
Study programme
Course title Međunarodno komuniciranje (MK-3)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
MK-3 mandatory 1 3L + 1E 5.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Upisana prva godina master studija -
Learning objectives
Upoznavanje studenata sa mogućnostima međunarodnog komuniciranja u okvirima globalizacije i društvenih promjen azbog nastanika informacionog društva.Poseban osvrt na stanje u tranzicijkim zemljama.
Learning outcomes
Studenti će biti u stanju da sagledaju mogućnosti međunarodnog komuniciranja koje nikada nije bilo obimnije i probleme koji se u vezi tim mogu javiti. Treba da steknu razumevanje i sposobnost da uključe svoju domicilnu zemlju u ovakav kontekst.
Content
1. nedelja: Uvod u međunarodno komuniciranje; 2. nedelja: Nastanak međunarodnog komuniciranja; 3. nedelja: Činioci međunarodnog komuniciranja; 4. nedelja: Međunarodno komuniciranje i globalizacija; 5. nedelja: Gubitak komunikacionog suvereniteta države; 6. nedelja: Borba za nov informativni poredak 1980-tih; Mogućnosti ostvarivanja prava na komuniciranje u mreži; 7. nedelja: Efekti međunarodnog komuniciranja; 8. nedelja: Kulturne pretpostavke međunarodnog komuniciranja; 9. nedelja: Akteri međunarodnog komuniciranja, Medijske mreže i međunarodne agencije, Rekapitulacija kroz studije slučaja; 10. nedelja: Kulturna diplomatija; 11. nedelja: Nauka i naučnici kao aketri međunarodne komunikacije; 12. nedelja: Sport i turizam u međunarodnoj komunikaciji; 13. nedelja: Religija i međunarodna komunikacija; 14. nedelja: Svetski samiti UN o informacionom društvu; 15. nedelja: Perspektive međunarodnog komuniciranja u savremenim međunarodnim odnosima.
Teaching Methods
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literature
  1. Radojković, M., Stojković, B., Vranješ A. (2015): Međunarodno komuniciranje u informacionom društvu, Beograd: Klio
  2. Voćkić-Avdagić, J. (2002): Savremene komunikacije ne/sigurna igra svijeta, Sarajevo: FPN;
  3. Vlajki, E. (2010): Međunarodno komuniciranje - hrestomatija za studente master studija, I.Sarajevo: Filozofski fakultet;
  4. Stojković, B. (2002): Identitet i komunikacija, Beograd: Čigoja;
  5. Herman, E., Mekčasni, R. (2004): Globalni mediji, Beograd: Klio;
Evaluation and grading
Provjera znanja vršće se tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra pristupitisvi studenti koji su ispunili predispitne obaveze. Završni ispit se organizuje usmeno. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnosti tokomnastave i vježbi (5 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno ostvariti 50 bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50). U zavisnosti od ostvarenog broja bodova konačna ocjena se formura prema Pravilima studiranja na prvom i drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci (Član 47)., na završnom ispitu, u vrijeme redovnih ispitnih rokova.
Specific remarks
-