Navigation

DSDN-SM-2 - Teorijski pristupi u studijama medija (DSDN-SM-2)

Course specification
Type of study Doctoral studies
Study programme
Course title Teorijski pristupi u studijama medija (DSDN-SM-2)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
DSDN-SM-2 mandatory 1 6L + 4E 15.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
Learning objectives
Na ovom predmetu studenti se upoznaju sa prirodom i genezom teorijskog poimanja medija, kako sa istorijskim razvojem, tako i sa savremenim pitanjima i komunikološkim i drugim teorijama koje se izučavaju, razvijaju i primijenjuju u ovoj oblasti. Teorija se posmatra i istražuje i kao polazište i kao ishodište naučno-istraživačkog rada u studijama medija, a studenti analiziraju različite teorijske pristupe i na osnovu njihovih metateorijskih osnova i pojedinih teorijskih kriterija. Savremene teorije medija se razmatraju i u svjetlu poimanja i tumačenja komunikativnog potencijala i društvene uloge medija i savremene medijske kulture, kao i istraživačkih metoda koji se koriste u akademskim studijama medija.
Learning outcomes
Student(ica/kinja) treba da se upozna sa najvažnijim teorijskim temama i pristupima u izučavanju masovnih i društvenih medija, usvoji naučni pristup u posmatranju i tumačenju medija i komunikacijskih pojava, te stekne temeljno razumijevanje i sposobnost primjene pojedinih teorija u samostalnom istraživačkom radu.
Content
1. Uvod u teoriju i teorijsko razmatranje komunikacijskih medija 2. Filozofija i sociologija teorije: filozofska pitanja u teoriji; kriteriji za vrednovanje teorija 3. Taksonomije teorijskih pristupa u studijama medija 4. Razmatranje geneze komunikacijskih medija i posredovanog komuniciranja 5. Društvena uloga medija 6. Teorijsko razmatranje novinarstva, propagande i odnosa s javnošću 7. Teorija sistema i teorije medijskih sistema 8. Funkcije medija 9. Medijska terija: lingvistički i medijski determinizam 10. Medijska teorija: kultura i ekologija komuniciranja i medija 11. Mediji, društvo i javno mnijenje 12. Savremeni pristupi u teorijama medija (semiotički, strukturalistički, kritički, postmodernistički, rodni) 13. Novi mediji i teorije 14. Razvoj i primjena teorija medija 15. Završno razmatranje
Teaching Methods
Nastava na predmetu će se izvoditi čitanjem zadanih materijala, članaka i studija, predstavljanjem tema, razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, istraživanjem teorijskih pitanja i pisanjem predispitnih obaveza. Ovo je teorijski i naučno-istraživački predmet koji pretpostavlja da student, između ostalog, čita zadane materijale i samostalno izučava i istražuje teme iz programa
Literature
  1. Littlejon, S., Foss, K. A. i Oetzel, J. G. (2017). Theories of human communication (11. izd.). Waveland Press. (Original title)
  2. Bogdanić, A. (2016). Razmatranje novinarskog diskursa i teorije medija: uvod u teoriju novinarnosti. Komunikološki koledž u Banjaluci. (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, iz predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova) i dodatnih radova i aktivnosti (do 10 bodova). Kolokviji se sastoje iz pismenih radova koji se izvode u toku semestra. Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Ispit se obavlja pismeno, kao završni seminarski rad, i usmeno, predstavljanjem završnog seminarskog rada i provjerava znanje iz cijelog gradiva. Ispit nosi najviše 50 bodova.