Navigation

SR1-51 - Mentalno zdravlje i socijalni rad (SR20-39)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Mentalno zdravlje i socijalni rad (SR20-39)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR1-51 mandatory 7 2L + 1E 4.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
Prerequisite Form of prerequisites
nema uslovljenosti
Learning objectives
Cilj predmeta Mentalno zdravlje je da studenti ovladaju osnovnim saznanjima o karakteristikama, dinamici nastanka i razvoja mentalnih poremećaja, da prepoznaju osobe u riziku i da se upoznaju sa ulogom socijalnog rada u zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja.
Learning outcomes
Na osnovu usvojenih znanja o mentalnom zdravlju i mentalnim poremećajima, studenti će biti osposobljeni za razumijevanje uzroka koji dovode do poremećaja mentalnog zdravlja i teškoća u psihosocijalnom funkcionisanju pojedinaca i grupa, za pravovremeno prepoznavanje mentalnih poremećaja i za preduzimnje adekvatnih mjera i usluga u oblasti socijalnog rada. Studenti će biti upoznati sa ulogom socijalnog radnika i centra za socijalni rad u zaštiti prava i interesa lica sa mentalnim poremećajima.
Content
Sadržaj predmeta obuhvata definicije mentalnog zdravlja i mentalnih poremećaja, savremene teorijske pristupe i modele u određenju pojmova mentalnog zdravlja i mentalnih poremećaja, principe zaštite i unapređenja mentalnog zdravlja, mentalne poremećaje i probleme djece predškolskog i školskog uzrasta, adolescenata i odraslih, probleme porodice i porodičnih odnosa, zaštitu djece bez roditeljskog staranja i djece sa smetnjama u razvoju. Sadržaj predmeta čini i uloga socijalnog radnika u području zaštite mentalnog zdravlja i koordinisanoj brizi u zajednici, osnaživanje i participacija korisnika i zakonska regulativa u području mentalnog zdravlja.
Teaching Methods
Predavanja i vježbe, interaktivna nastava, rad u malim grupama.
Literature
  1. Vidanović, I., i Kolar, D. (2008). Mentalna higijena. Beograd: Linea. (Original title)
  2. Lakić, B. i sar. (2013). Koordinisana briga u mentalnom zdravlju. Banja Luka: Medicinski fakultet. Str: 25-37 (Original title)
  3. Vlajković, J. (2003). Teorija i praksa mentalne higijene. Beograd: Naučna knjiga. (Original title)
  4. Zakon o zaštiti lica sa mentalnim poremećajima (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 46/04). (Original title)
Evaluation and grading
Provjera znanja će se vršiti tokom semestra u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, završnim ispitom u vrijeme redovnih ispitnih rokova Predispitne obaveze se sastoje iz dva (2) kolokvijuma (po 20 bodova) i redovnog i aktivnog pohađanja predmeta (10 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit se obavlja u pravilu usmeno. Na završnom ispitu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 5o bodova. Konačna ocjena iz predmeta se izvodi sabiranjem uspjeha postignutog na svim elementima provjere znanja, odnosno sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza (maksimalno 50) i bodova iz ispita (maksimalno 50).