Navigation

SR1-11 - Socijalna politika (SR1-11)

Course specification
Type of study Bachelor academic studies
Study programme
Course title Socijalna politika (SR1-11)
Acronym Status Semester Number of classes ECTS
SR1-11 mandatory 2 3L + 2E 6.0
Lecturers
Lecturer
Lecturer/Associate (practicals)
    Prerequisite Form of prerequisites
    Položen predmet Uvod u socijalnu politiku Polaganje ispita
    Learning objectives
    U ovom predmetu studenati upoznavaju socijalno-političke teorije, doktrine, modele i koncepcije socijalne politike, njihov nastanak, karakteristike, prednosti i ograničenja kao međusobne uticaje. Takođe, studenti upoznavaju savremene socijalne probleme i odnos i politiku različitih vrednosnih i ideolškokih orijentacija prema njima. Studenti će upoznati i karakteristike osnovnih područja socijalne politike i savremene trendove u njima.
    Learning outcomes
    Posle završenog kursa studenti će moći da koriste usvojena znanja o teorijama i doktrinama socijalne politike kao i njenim modelima i koncepcijama. Ishod učenja biće i razumijevanje teorija i doktrina, modela i koncepcija socijalne politike i njihovih dometa i slabosti. Nakon završenog kursa, studenti će moći da analiziraju socijalne politike različitih zemalja, da ih kompariraju, da kritički preispituju različite modele socijalne politike i da upotrebljavaju stečena znanja u svom profesionalnom rastu.
    Content
    1. Socijalno-političke teorije i doktrine; 2. Kritike socijalne politike države blagostanja; 3. Građansko konzervativna liberalna tradicija i neoliberalističke teorije, 4. Kritičke i radikalne koncepcije socijalne politike; 5. Modeli socijalne politike; 6. Socijalna politika zemalja u razvju; 7. Socijalna politika zemalja u tranziciji; 8. Socijalni problemi, pojam, definicija i karakteristike; 9. Siromaštvo, 10. Nnezaposlenost, 11. Starenje stanovništva, depopulacija i «demografska eksplozija», 12. Manjinske i marginalizovane grupe, diskriminacija, rasizam i isključenost, 13. Socijalne bolesti i društvene devijacije. 14. Socijalna sigurnost po osnovu rada i socijalno osigueanje; 15. Socijalna zaštita i drugi vidovi obezbjeđenja socijalne sigurnosti.
    Teaching Methods
    Nastava će se izvoditi u vidu izlaganja, pauer-point prezentacija, diskusija, izlaganja studenata, grupne rasprave, i konsultacije sa profesorom i asistentom.
    Literature
    1. 1. Ana Gavrilović : Socijalna politika (udžbenik), Filozofski fakultet Banja Luka, Banja Luka, 2005; (Original title)
    2. 2. Milosav Milosavljević (redaktora) i ostali: Socijalna politika u tranziciji, Centar za proučavanje alternativa i «Socijalna misao» Beograd, 1998; (Original title)
    3. 3. Milosav Milosavljević, Devijacije i društvo, Draganić, Beograd, 2003. (Original title)
    4. Aktuelni zakoni iz sistema socijalne sigurnosti (Original title)
    Evaluation and grading
    Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova Predispitne obaveze se sastoje iz dva kolokvijuma. Kolokvijum se sprovodi u obliku testa koji sadrži po 20 pitanja iz dijela nastavnog procesa koji je obrađivan. Kolokvijumi se obavljaju za vrijeme vježbi. Svaki kolokvijum nosi po 20 bodova. U predispitne obaveze spada redovno pohađanje nastave što se vrednuje sa 5 bodova i aktivnog učestvovanja na nastavi putem kratke prezentacije studenata na predavanjima i vježbama, što se vrednuje sa 5 bodova. Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova Završni ispit obavlja se usmeno odgovorom studenata na tri odabrana pitanja iz cjelokupnog gradiva. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.